Vader en zoon uit Assen vrijgesproken van deelname aan drugsbende van Louis en Vuitton

Een vader (51) en zoon (26) uit Assen zijn door de rechtbank vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met de productie, handel en smokkel van drugs. Naar het oordeel van de rechtbank hebben beide mannen zich in samenspraak met de leider van de organisatie wel schuldig gemaakt aan hennepteelt.

Foto: Archief DVHN

Foto: Archief DVHN

Een 45-jarige man uit Kortenhoef (Noord-Holland) wordt gezien als de leider van de bende. Hij is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Via Beilen is door hem met medewerking van een verdachte (53) uit Oosterwolde 4 kilo hennep naar Noord-Ierland gesmokkeld in dozen met diepvriesgroente.

De inwoner van Oosterwolde heeft volgens de rechtbank ook een belangrijk aandeel gehad in de voorbereiding van de invoer van 30 kilo wiet uit Malaga. Hij regelde een opslagplek voor de drugs aan de Elbestraat in Assen. Uiteindelijk is de wiet uit Spanje nooit aangekomen.

Chatnaam Vuitton

De politie kwam de verdachten op het spoor doordat rechercheurs konden kon meekijken in versleutelde berichten die ze elkaar verstuurden via de provider Ironchat. Volgens het Openbaar Ministerie noemde de bendeleider zich in de chatberichten Vuitton en was Louis de chatnaam van zijn kompaan, die voor zover bekend niet is opgespoord.

In een woning in Bussum werd 5 kilo hennep en 10 kilo MDMA (grondstof voor xtc) gevonden. De rechtbank acht bewezen dat ook deze lading drugs bestemd was voor Noord-Ierland. Als dekmantel voor de drugsmokkel werd een bedrijf in diepvriesgroenten in Culemborg gebruikt.

Werkstraffen voor Assenaren

De vader en zoon uit Assen hadden volgens de rechtbank alleen een rol bij het opzetten van een hennepkwekerij in Zeist. Tegen beide mannen was negen maanden cel geëist. De straf valt lager uit, omdat de twee zijn vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie. De vader is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur, zijn zoon moet een werkstraf van 180 uur verrichten. De twee is ook drie maanden cel voorwaardelijk opgelegd. De verdachte uit Oosterwolde maakte volgens de rechtbank wel deel uit van de criminele bende. Hij is veroordeeld tot twee jaar cel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu