'Vader gezin schuilboerderij Ruinerwold uit Moonsekte gezet'

De Moon-sekte is vooral bekend van massale huwelijsceremonieën. De huwelijkspartners werden door leider Sun Myung Moon zelf uitgekozen. Foto: ANP

De vader van het gezin dat vastzat in de boerderij in Ruinerwold is uit de Nederlandse tak van de Moonsekte gezet. Dat bevestigt een neef van de 67-jarige Gerrit Jan. Deze neef is zelf ook lid van de sekte.

,,Dertig jaar geleden heeft de Verenigingskerk (zoals de religieuze beweging internationaal heet, red.) zich afgekeerd van Gerrit Jan. In die tijd verbrak hij ook het contact met de familie”, zegt de neef. Hij is de zoon van één van de broers van Gerrit Jan, die een hotel van de sekte runt in Bergen aan Zee. ,,Mijn familie zegt ook: neem geen contact op met Gerrit Jan, want daar kun je niks meer beginnen.”

,,Hij kreeg op een gegeven moment bepaalde ideeën in zijn hoofd zitten. Gekke ideeën, maar niemand in de familie wil het daar over hebben. Daarover ging hij praten en discussiëren, maar de familie zei meteen: nee daar willen we niks meer te maken hebben. Op een gegeven moment heeft onze kerk gezegd: met jou kunnen we niet meer verder.”

Sekteleider Moon

De Moonsekte is een wereldwijde religieuze gemeenschap. De volgelingen worden Moonies genoemd. Leider was de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon. Hij riep zich in de vijftiger jaren uit tot messias. In 1965 is de beweging naar Nederland gebracht. Leden van de Verenigingskerk zijn heel erg naar binnen gericht, op de eigen familie. Sekteleider Moon, die zeer vermogend was, overleed in 2012.

Of Gerrit Jan nu nog steeds het geloof aanhangt los van de kerk weet de neef niet. ,,Wat hij zelf aanhoudt weet ik niet. We spreken hem niet meer.” Zelf heeft de neef al tientallen jaren geen contact meer, net zoals de rest van de familie. ,,Eens in de tien jaar stuurt hij (Gerrit Jan, red.) een brief. Niet om te vragen hoe het gaat, maar om mee te doen in zijn community. Ik weet niet wat het precies is, maar wij willen daar niks mee te maken hebben.”

Manager van sektehotel

De vader van de neef en broer van Gerrit Jan is inmiddels manager van een hotel in Bergen aan zee dat eigendom is van de sekte. ,,Het is de inkomstenbron van de kerk. Gerrit Jan en zijn broer, mijn vader, hebben zich in de beginfase van de verenigingskerk aangesloten. Als enigen van de familie. De verenigingskerk is een beetje anders. Het is een geloof.”

Het gezin van Gerrit Jan kreeg een gereformeerde opvoeding in het Overijsselse Herxen. De vader van Gerrit Jan en zijn vier broers, Johan, schreef talloze romans over de regio waar zij woonden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu