Vader hoort strafeis na dood zoontje Sven (3) die in Noord-Willemskanaal bij Ubbena viel

Paul den B. naast zijn advocaat Judith Kwakman in de rechtbank van Assen tijdens de zitting van donderdag 2 juli 2020. Illustratie: Janneke de Jonge

Paul den B. (40) uit Utrecht staat maandag terecht. Door zijn toedoen zou zijn zoontje Sven (3) zijn omgekomen, nadat hij in Ubbena in het ijskoude water was beland. Terwijl hij op dat moment bij zijn moeder in Utrecht had moeten zijn.

Vader Den B. mag zijn zoon Sven voor het eerst in lange tijd weer zien, woensdag 18 december vorig jaar. Het gaat mis bij het Noord-Willemskanaal in Ubbena. Daar belandt de kleine jongen in het ijskoude water, volgens zijn vader doordat hij uitglijdt bij het plassen.

Hulpdiensten

Een kleine 20 minuten nadat zij de melding krijgen halen hulpdiensten Sven uit het water, bijna een uur nadat hij erin viel. In het ziekenhuis komt hij twee weken later te overlijden aan de opgelopen hersenschade.

Sven had die dag om 17.00 uur bij zijn moeder in Utrecht moeten zijn, zo was afgesproken bij de omgangsregeling. Maar Paul reed naar Assen, waar ook zijn ouders wonen, maar waar hij die dag niet langsging. Wel zou hij bij boten hebben gekeken in de buurt, voordat hij met zijn zoon naar de plek van het ongeval reed.

Strafzaak

Begin juli zou de inhoudelijke behandeling van de strafzaak al worden afgerond, maar rapporten van een psycholoog en psychiater vroegen om nader onderzoek. De vader wordt verdacht van doodslag op zijn zoon, onttrekken van de jongen aan het wettig gezag en stalken van zijn moeder.

Zelf ontkent Paul stellig dat sprake is van doodslag. Wel kan dood door schuld worden bewezen, stelt de verdachte Utrechter. ,,Ik ben me bewust dat ik onvoorzichtig ben geweest en dat ik verantwoordelijk ben”, zei hij vandaag tijdens de zitting op kalme toon.

Overspannen

Zelf denkt hij dat zijn overspannenheid die dag van invloed was op de gebeurtenissen. ,,Dat verklaart mijn opmerkelijke gedrag.” Deskundigen zien niet direct een relatie tussen de gebeurtenissen en zijn overspannenheid. Zij vonden dat het juist goed met hem ging de weken voor die fatale dag. Paul mocht zijn zoon voor het eerst 8 uur onbegeleid zien, na eerder drie keer vier uur zonder begeleiding.

Bedoeling was dat in maart een omgangsregeling zou worden vastgesteld tussen Paul en zijn ex-vrouw in Utrecht. Maar zover kwam het door de tragische dood van Sven niet. Sinds de scheiding van het stel halverwege 2018 bestond al strijd over hoe lang de verdachte zijn zoon mocht zien.

Doodslag

Het Openbaar Ministerie komt later vandaag met de strafeis. Het verdenkt Paul den B. van doodslag op zijn zoon en onttrekking van Sven aan het wettig gezegd. De man werd in 2019 veroordeeld voor het stalken van zijn Utrechtse ex-vrouw. Zelf omschreef hij de situatie rond de scheiding en de omgang met Sven vandaag als ‘een open zenuw’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu