Vader verdronken peuter Sven veroordeeld tot 7 jaar cel: 'Hij heeft een weerloos kindje het leven ontnomen'

Vader Paul den B. voor de rechtbank in Assen. Illustratie: Janneke de Jonge

De 40-jarige Paul den B. is door de rechtbank in Assen veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn zoontje Sven. Het kindje (3) belandde 18 december vorig jaar in zijn bijzijn in het ijskoude water van het Noord-Willemskanaal in Ubbena.

Het jongetje werd in kritieke toestand naar het UMCG gebracht. Volgens een deskundige heeft hij zeer waarschijnlijk 53 minuten in het ijskoude water gelegen. Sven overleed twee weken later, op 31 december.

‘Moeilijkste wat een moeder kan overkomen’

De verdachte heeft volgens de rechtbank een weerloos kindje zijn leven ontnomen. ,,Er is intens en onherstelbaar leed aan de moeder toegebracht. Dat zij heeft moeten besluiten de behandeling van Sven te stoppen ziet de rechtbank als het moeilijkste wat een moeder kan overkomen.” De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Den B. is ook schuldig bevonden aan stalking van zijn ex, de moeder van Sven. Hij mag vijf jaar geen contact met haar opnemen. Ook heeft hij zijn kind volgens de rechtbank onttrokken aan het wettig gezag. De vader mocht vanwege problemen lange tijd zijn zoontje niet zien en daarna alleen onder toezicht.

De dag van het drama was de eerste keer dat Sven weer zonder toezicht bij hem mocht zijn. Om 17.00 uur moest het kindje terug zijn bij de moeder in Utrecht. Zij sloeg alarm bij de politie toen dat niet gebeurde. Zeer vermoedelijk is het kindje rond dat tijdstip in Drenthe in het kanaal beland.

‘Kindje door zwaaiende beweging vader in het water terechtgekomen’

Vader Den B. heeft verklaard dat hij zijn zoontje bij het water wilde laten plassen. De rechtbank stelt vast dat de man Sven, een kindje dat niet kon zwemmen, naar een donker afgelegen plek bij het Noord-Willemskanaal heeft gebracht. ,,Hij heeft zijn kind niet vastgehouden op de steile heling langs het water. Het jongetje heeft zijn hand vastgepakt. Door een zwaaiende beweging van de vader is hij in het water terechtgekomen.”

Volgens de rechtbank heeft hij nagelaten om zijn zoontje tijdig hulp te bieden of om tijdig hulp in te roepen. ,,Den B. is eerst in het zand gaan liggen en daarna naar zijn auto gelopen. Toen is hij naar de walkant gegaan en heeft zich in het water laten glijden.” De man is er snel weer uitgegaan, omdat het water zo koud was. ,,Daarna heeft hij pas 112 gebeld. Ook een wandelaar heeft hij niet om hulp gevraagd. De vader heeft daarmee willens en wetens de kans aanvaard dat zijn zoontje kwam te overlijden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu