Valt-ie of blijft-ie staan? Wiebelende beuk van Michiel uit Vries wordt met spiksplinternieuw apparaatje in de gaten gehouden

Voordat de nieuwe sensor geplaatst wordt, inspecteert André Efftink van Landschapsbeheer Drenthe de boom, door er met een hamer op te tikken. Aan de voet van de boom is duidelijk de zwam te zien. Joost Verhagen van boomadvies Cobra neemt een monster van de grond om de wortels te controleren. Op de achtergrond staat boomeigenaar Michiel de Leeuw.

Voordat de nieuwe sensor geplaatst wordt, inspecteert André Efftink van Landschapsbeheer Drenthe de boom, door er met een hamer op te tikken. Aan de voet van de boom is duidelijk de zwam te zien. Joost Verhagen van boomadvies Cobra neemt een monster van de grond om de wortels te controleren. Op de achtergrond staat boomeigenaar Michiel de Leeuw. Foto: Marcel Jurian de Jong

Twee bomen in Assen en Vries krijgen een speciale sensor om te meten hoe stabiel ze blijven. Van beide bomen worden de wortels opgegeten door een parasitaire reuzenzwam.

In zijn winderige achtertuin staat Michiel de Leeuw (40) naar een rode beuk te kijken. Onderaan de stam ligt een verpulverde zwam, een pafferig ding met een slechte reputatie. Want als deze reuzenzwam aan je boom groeit worden de wortels aangetast. Vroeg of laat zal de boom eronder bezwijken.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's