Valthe wil rem op verkeer in Hoofdstraat

Hans de Waal Malefijt (links) en Rinus van Venrooij bij een van de 30-kilometerbordjes. Foto: NDC Mediagroep

Fijn dat er 30-kilometerbordjes langs de Hoofdstraat staan, maar het merendeel van het verkeer gaat er nog te hard door. Daarom ziet de dorpsvertegenwoordiging graag dat er maatregelen worden genomen.

Plaatselijk Belang heeft vorig jaar snelheidsmetingen gehouden op de weg. De meeste weggebruikers rijden met 42 kilometer per uur over het asfalt. ,,En de politie handhaaft niet als de weg niet als een snelheidsbeperkende zone is ingericht”, laat Hans de Waal Malefijt van Plaatselijk Belang Valthe weten. Het dorpsbestuur stelt daarom voor om het wegdeel voor het dorpshuis in te richten als een soort shared space ruimte. ,,Zo maak je de zone visueel sterker.”

Een ander pijnpunt voor het verkeer in Valthe is het stukje weg waar het Perron, de Exloërweg en de Weerdingerweg samenkomen. ,,Het is een erg onoverzichtelijk kruispunt, waar veel fietsers en auto’s afslaan of oversteken.” Het is een populaire route voor weggebruikers om vanaf Emmen en Weerdinge naar Exloo te rijden en vice versa.

Het dorpsbestuur ziet graag dat met extra belijning de route Exloo-Weerdinge meer geaccentueerd wordt. Op die manier wordt ook voorkomen dat weggebruikers minder snel afslaan over het Perron richting de Hoofdstraat. Het verkeer moet aangemoedigd worden om zoveel mogelijk gebruik te maken van de Hondsrugweg, aldus Van Venrooij. Die straat loopt parallel aan de Hoofdstraat, maar dan buiten de dorpskern. Dat werkt ontlastend voor het verkeer in het dorpshart.

Smaller

,,Verder zien we graag dat er fietsstroken worden aangelegd op het stukje Exloërweg tussen restaurant De Schuttershof en de rotonde in de Hondsrugweg”, vult dorpsvoorzitter Rinus van Venrooij aan. Dagelijks rijden hier ruim 4000 auto’s langs en veel fietsende scholieren.” Dankzij de stroken lijkt de weg bovendien smaller, waardoor weggebruikers weer een stuk rustiger aandoen, is de verwachting.

Een tweede ergernis is de openbare verlichting langs de Hoofdstraat. De afgelopen jaren hebben er zich meerdere storingen voorgedaan. ,,Het is allemaal weer gerepareerd, dat wel. Maar de lichtmasten, de bekabeling: het is na al die jaren gewoon op”, stelt De Waal Malefijt. ,,Hierover hebben we sinds 2018 al aan de bel getrokken bij de gemeente. De boel moet gewoon vervangen worden.”

De gemeente Borger-Odoorn laat weten op korte termijn niet aan de slag te gaan in Valthe. ,,Wij zijn op de hoogte van de ideeën van Valthe, maar er zijn nog geen concrete uitgewerkte plannen vanuit de gemeente. Wel staan we open voor het bekijken van de mogelijkheid om bijvoorbeeld rode fietsstroken aan te brengen op de Exloërweg tussen de rotonde en de Hoofdstraat”, laat een woordvoerder weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu