Van Aa en Hunze hoeft aparte school voor hoogbegaafden niet

Een nieuwe school voor hoogbegaafde kinderen en kinderen met autisme zal er niet binnen afzienbare tijd komen binnen de gemeentegrenzen van Aa en Hunze.

Het gemeentehuis van Aa en Hunze in Gieten.

Het gemeentehuis van Aa en Hunze in Gieten. Foto Archief/DvhN

Een ingediend verzoek en plan van Stichting Natuurtalent is wederom verworpen door de gemeenteraad van Aa en Hunze. Verantwoordelijk wethouder Bas Luinge had dat ook voorgesteld.

De aanvraag van de stichting wordt niet opgenomen in het zogeheten ‘plan van nieuwe scholen 2021-2024’. Stichting Natuurtalent had daar wel om gevraagd, waardoor bekostiging voor een nieuwe school door het rijk mogelijk is. Maar Aa en Hunze vindt dat er voldoende mogelijkheden en scholen zijn die voorzien in het openbaar onderwijs.

Voldoende handtekeningen

Stichting Natuurtalent wil al een tijdlang een school oprichten binnen de gemeentegrenzen van Aa en Hunze, speciaal voor hoogbegaafde kinderen en leerlingen die een vorm van autisme hebben. Daarvoor haalden zij ook 74 handtekeningen op, waarvan 51 uiteindelijk als ‘geldig’ werden bestempeld door Aa en Hunze. Er waren 50 handtekening nodig.

Toch gaat de gemeente niet mee om de stichting op te nemen in het plan van nieuwe scholen. Want aan twee andere voorwaarden wordt niet voldaan. Er zijn namelijk voldoende scholen in Aa en Hunze en op al deze scholen kunnen leerlingen worden ingeschreven. De gemeente zet ook vraagtekens of Stichting Natuurtalent wel tweehonderd kinderen aan de nieuwe school zou kunnen binden. Ook dat is een voorwaarde.

Steun voor afwijzing

De raad steunt wethouder Luinge dan ook in zijn afwijzing. Maar diverse fracties hebben wel zorgen over deze specifieke vorm van onderwijs. ,,Wij krijgen signalen dat voornoemd onderwijs nog niet goed uit de verf komt. Kinderen die hoogbegaafd zijn kunnen vanaf groep 5 maar een dag in de week terecht bij de scholen die dit aanbieden”, zei Piet Wolters van Combinatie Gemeentebelangen. Ook het CDA krijgt signalen dat er slechts een middag in de week beschikbaar is.

Stichting PrimAH (verantwoordelijk voor het openbaar onderwijs in Aa en Hunze) is volgens wethouder Luinge wel degelijk bezig met het opzetten en ontwikkelen van lesmateriaal voor hoogbegaafde kinderen. Luinge zou dan ook graag zien dat Stichting Natuurtalent samen gaat werken met de scholen binnen de gemeente. Of dat gaat gebeuren is onduidelijk. ,,Stichting Natuurtalent heeft als einddoel om een eigen school te realiseren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu