Van Gogh Huis in Veenoord krijgt volgend jaar facelift

Het Van Gogh Huis Drenthe in Veenoord krijgt volgend jaar een facelift. Het voormalige logement is dicht van 1 januari tot juni 2023.  Foto: Cuno de Bruin

Het Van Gogh Huis Drenthe in Veenoord krijgt volgend jaar een facelift. Het voormalige logement is dicht van 1 januari tot juni 2023.

‘In Drenthe maakte Van Gogh een moeilijke tijd door, maar hij vond er ook zijn roeping. Tijdens zijn verblijf in 1883 in het logement in Nieuw-Amsterdam besloot hij dat hij zijn leven aan de schilderkunst wilde wijden. Bezoekers zien, horen en beleven straks de Drentse periode in het leven van Van Gogh’, vertelt Heily Stoel-Snater, voorzitter van het bestuur van de Stichting Van Gogh en Drenthe.

'Logement Scholte'

Het Van Gogh Huis Drenthe is het enige overgebleven pand in Nederland waar de schilder woonde en werkte dat openbaar toegankelijk is voor bezoekers. Het ‘logement Scholte’ uit 1871 kent een lange geschiedenis. In oktober 1883 nam Van Gogh hier zijn intrek. Het Van Gogh Huis is sinds 2003 open voor bezoekers. Het kamertje op de eerste verdieping waar Vincent sliep en werkte, is nog steeds in originele staat en is daarmee uniek in Nederland. Sinds het voorjaar van 2022 huurt de Stichting Van Gogh en Drenthe het gehele pand. Dat maakt het mogelijk om het hele logement te gebruiken als museaal deel om het verhaal van Vincent van Gogh in Drenthe te vertellen.