Van Twente naar Drenthe: vijf vragen over het afvalwater van de oliewinning in Schoonebeek

De NAM pompt olie uit de grond bij Schoonebeek, maar het afvalwater wordt in Twente in de grond geloosd. Na veel protest van onze zuiderburen is besloten dat dit voor het einde van het jaar nog moet stoppen. Het verontreinigde water moet in Drenthe zelf worden verwerkt. Vijf vragen over wat daarbij komt kijken.

Het afvalwater van de oliewinning in Schoonebeek mag niet meer in Twente worden geloosd. Nu moet worden gezocht naar een Drentse oplossing.

Het afvalwater van de oliewinning in Schoonebeek mag niet meer in Twente worden geloosd. Nu moet worden gezocht naar een Drentse oplossing. Foto: Boudewijn Benting

Waar komt het afvalwater vandaan en wat zit erin?
Bij de oliewinning komt ook water mee naar boven, dat miljoenen jaren onder de grond gezeten heeft. Het bevat mineralen, zware metalen, zwavelverbindingen en is erg zout. Daarnaast wordt bij het pompen stoom gebruikt om de stroperige olie wat vloeibaarder te maken. Eenmaal weer boven de grond wordt het water gescheiden van de olie. Behalve zout zitten er dan mineralen, beschermingsmiddelen en olieresten in het water. In 2021 is ruim 7,5 miljoen liter afvalwater geïnjecteerd in de Twentse bodem.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's