Van beulen tot snakken in het Drents Museum

Honderd stukken uit het Drents Museum worden in één woord samengevat. Foto: DvhN

Naokend, bootie, ooriezer, beulen en grel. De bundel 100 x Kunst op zien Drents staat vol met typisch Drentse woorden. Honderd schilderijen en voorwerpen uit het Drents Museum worden beschreven met één Drents woord, uitgekozen door het Huus van de Taol. Conservator Annemiek Rens nam het initiatief. ,,Ik heb veel Drents bijgeleerd.”

Hoe kwam je op het idee voor deze bundel?

,,Ik zag in een winkel de boekjes 101 x Kunst op z’n Grunnigs van het Groninger Museumn en 111 x Keunst op syn Frysk van Museum Belvédère en ik dacht: dat moeten we in Drenthe ook hebben. En dan niet met zo’n raar getal, maar gewoon honderd kunstwerken uit onze collectie, haha. Het Huus van de Taol wilde ons gelukkig graag helpen.”

Hoe is hij tot stand gekomen?

,,Om een mooie doorsnee van onze collectie te laten zien, hebben alle conservatoren van het Drents Museum een lijstje gemaakt met werken die in het boekje moesten. Van archeologische voorwerpen, zoals de kano van Pesse tot kunst rond 1900 en hedendaagse kunst; alles zit erin. Bij het Huus van de Taol hebben ze er mooie Drentse woorden bij bedacht en daarna zijn we aan de slag gegaan met de vertalingen in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en Chinees.”

Waarom ook die talen?

,,Wij gaan er vanuit dat dit de talen zijn van de mensen die het boekje kopen. Chinees vonden we leuk om erbij te doen, omdat er steeds meer Chinezen naar Drenthe komen. Het is een mooie manier om met taal alle onderdelen van de collectie met elkaar te verbinden. Daarnaast is het interessant om te zien hoe sommige woorden familie van elkaar zijn en andere juist niet.”

Hoe zijn de Drentse woorden gekozen?

,,Daarin was het Huus van de Taol heel vrij. Er hoefde geen letterlijke vertaling te komen van de titel van een werk en er mocht zeker humor in zitten. Zo zie je een schilderij van Wout Muller met daarop een deel van een naakte vrouw die door een kier te zien is. Daar is gekozen voor het woord loeren, gluren dus. En bij een werk van Michiel Hogenboom, waarop twee mannen met een vis in de handen te zien zijn, hadden ze kunnen kiezen voor vis, maar dat is vrij saai. Het is snakken geworden, oftewel opscheppen.”

Heb je als geboren Brabantse veel Drents bijgeleerd?

,,Haha, ja absoluut. Dit was een goede leerschool. Ik vind het ook leuk dat ik aan de hand van deze woorden op een andere manier naar onze eigen collectie ga kijken. Deze bundel voegt iets toe. De keuze van het Huus van de Taol voor bepaalde woorden laat je op een andere manier naar een schilderij kijken.”

Voor wie is de bundel bedoeld?

,,Voor een groot publiek, vandaar ook al die talen. Iedereen kan zo op een ludieke en laagdrempelige manier kennismaken met de Drentse taal en met onze collectie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu