Van een oude koelkast tot een onthoofd speelgoedhondje: de mobiele afvalkraam in Noordenveld is een groot succes

 

De mobiele afvalkraam van de gemeente Noordenveld -uniek in Drenthe- loopt als een tierelier. Beheerders Robbin Kiemeney (23) en Richard Huisman (59) zijn apetrots. ,,We hebben het helemaal voor mekaar.”

In hun dikke oranje jassen staan Robbin Kiemeney en Richard Huisman in de afvalkraam op de parkeerplaats van supermarkt Poiesz in Nieuw-Roden. Het gure weer deert ze niet. ,,We staan hier nog maar een uurtje. Moet je zien wat er al binnen is gebracht!”

Duizenden kilo’s

De oogst, verdeeld over de verschillende bakken voor verschillende soorten afval, is niet mis. We zien een kapot speelgoedhondje, heel veel batterijen en oude verfblikken. ,,Kapotte stofzuigers, oude lampjes”, somt Huisman op. ,,Je kunt het zo gek niet bedenken of ze brengen het.”

De gemeente kwam met het initiatief voor een rondrijdende afvalkraam om de vervuiling in de grijze container naar beneden te brengen en daarmee de kosten van het verwerken van afval. Huisman: ,,Ik denk dat we heel wat boetes hebben voorkomen.” Hoeveel afval ze al hebben opgehaald? ,,Dat weten wij niet. Maar in maart hadden we het over honderden kilo’s, ik denk dat we nu praten over duizenden”, zegt Kiemeney.

De kraam, die Huisman liever een ‘mobiel brengstation’ noemt, doet steeds meer dorpen in de gemeente aan. Kiemeney en Huisman delen een voorkeur voor Norg. Huisman, de prater van de twee, omdat daar veel ouderen zijn die graag even komen kletsen. De stillere Kiemeney omdat het er lekker druk is. Bovendien is in Norg het nut van het brengstation duidelijk: ,,Daar komen zo vaak mensen van wie je denkt: voordat wij er waren had je met je afval helemaal naar Roden gemoeten”, zegt Huisman.

‘Als ik niet in de hemel kom..’

Ondanks het gure weer heeft het duo in Nieuw-Roden werk zat. Een meneer komt aanzetten met een defecte steekkar en een kapot koelkastje. ,,Verzopen op vakantie.” En uit de kofferbak van een klein wit autootje komt een hele verzameling spullen: van insulinepennen tot kitkokers. Met een glimlach worden de spullen aangenomen. ,,Zie je wel hoe leuk het is?”, vraagt Huisman. ,,Het is motiverend en je helpt mensen ermee.” Lachend: ,,Als ik niet in de hemel kom, weet ik het niet meer.”

Het raarste wat het duo ooit overkwam? ,,We stonden een keer in Norg, daar was de Chinees aan het opruimen. Die kwam aan met hele koelkasten. Ik zeg: breng die maar even naar het brengstation.” Collega Kiemeney lacht. ,,Oh, jaaa..” Eenzelfde voorval in Lieveren. ,,Daar kwamen ze aan met twee aanhangers vol, dat dachten ze wel even kwijt te kunnen.” Voor grotere ladingen moeten ze toch echt een stukje verder rijden.

Doosje Merci

De gemeente Noordenveld keek het idee voor de mobiele afvalkraam af van de gemeente Gooi- en Vechtstreek, de enige andere Nederlandse gemeente die er ook eentje heeft. Hoewel er nog geen cijfers zijn om het falen of slagen van het mobiele brengstation met feiten weer te geven, vindt Noordenveld het een succes. ,,Inwoners zijn positief”, zegt wethouder Jeroen Westendorp. ,,Niet alleen vanwege het gemak, maar ook vanwege het praatje. Laten we eerlijk zijn: afval sorteren is lastig. We willen het onze inwoners gemakkelijker maken om dat goed te doen en we zien dat deze kraam helpt.”

Ambtenaren van verschillende Friese, Groningse én Drentse gemeentes hebben al belangstelling getoond voor het project. Dat hebben Huisman en Kiemeney ook gemerkt. ,,Laatst was er iemand uit Groningen. Die zei ook: jullie hebben ‘t goed voor elkaar.” Trots houdt hij een doosje Merci omhoog. Gekregen, vanochtend. ,,Van een mevrouw. Omdat ze het leuk vindt dat we er zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu