Van fraude verdachte Bikkel Groep uit Hoogeveen overgenomen. Payroll- en uitzendbureau ontving afgelopen maanden miljoenen euro's coronasteun

Uitzendbureau Bikkel Groep uit Hoogeveen is begin dit jaar met stille trom overgenomen. Het miljoenenbedrijf, dat onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek, verliest zijn naam. Afgelopen maanden ging er nog voor zo’n 6,8 miljoen euro aan coronasteun naar toe.

De Bikkel Groep in Hoogeveen is overgenomen

De Bikkel Groep in Hoogeveen is overgenomen

Het bedrijf gaat verder onder de naam Jansen en De Wit. Directeuren Henri F. (51) en Jeroen K. (46) hebben een deel van het aandelenpakket begin januari verkocht aan Martin Vaanholt en José Perik. Hoeveel geld daarmee gemoeid is, is onbekend.

Perik is algemeen directeur geworden van het bedrijf.

JP Holding Wierden bv, eigendom van Perik en begin december vorig jaar opgericht, hangt nu boven bv’s van Bikkel Groep.

Bikkel Groep verdacht van fraude

Het is onduidelijk hoe de overname is betaald omdat de Bikkel Groep en de twee oud-directeuren nog steeds verdacht worden van grootschalige fraude. Een bank of investeerder zal minder snel genegen zijn geld te lenen voor de overname van een bedrijf dat verdacht wordt van een miljoenenfraude. ,,Hier ga ik geen uitspraken over doen”, laat Perik weten.

Het Openbaar Ministerie (OM) laat desgevraagd weten dat het de Bikkel Groep, enkele gelieerde bv’s en de twee (ex-)directeuren ook daadwerkelijk gaat vervolgen. ,,Wij hebben een vervolgingsbeslissing genomen”, zegt een woordvoerder van het Functioneel Parket (fraudeteam van het OM).

Wanneer de zaak dient, is onbekend. Het OM verdenkt de bedrijven en de directeuren onder meer van belastingfraude, valsheid in geschrifte en het valselijk opmaken van loonstrookjes en bedrijfsadministratie.

Advocaat Hans Peek, die F. en K. bijstaat, zegt dat een vervolgingsbeslissing veel te vroeg komt en dus niet aan de orde is. ,,Het dossier is niet klaar. Wij mogen als verdediging nog onderzoek doen.”

Invallen

Eind 2017 vonden er invallen plaats bij Bikkel en de woningen van ex-directeuren F. en K. Daarbij werd onder meer beslag gelegd op woningen, auto’s en tientallen bankrekeningen.

Detacheringsbureau Bikkel Groep zou Letse uitzendkrachten uitlenen aan bedrijven in Nederland. De uren van de Oost-Europeanen werden tegen regulier tarief in rekening gebracht bij de opdrachtgevers. Bikkel Detachering verantwoordde de betalingen in de loonadministratie als veel lagere, onbelaste stagevergoedingen. Twee Letse ondernemingen zouden daarvoor valse nota’s naar de Bikkel Groep hebben gestuurd.

Of er voor de overname een integriteitsonderzoek is uitgevoerd wil het bedrijf niet zeggen.

Forensisch expert Christine Manders van het internationaal accountants- en adviesbedrijf PwC zou het in algemene zin goed vinden als bedrijven een dergelijk onderzoek voorafgaand aan een overname zouden verrichten. ,,Het staat nu nog in de kinderschoenen, maar het gebeurt gelukkig steeds vaker. Juist om te voorkomen dat je te maken krijgt met financiële tegenslagen door integriteitskwesties bij het bedrijf dat je overneemt. Dat is niet goed voor de reputatie”, zegt Manders die benadrukt dat PwC geen partij is in deze zaak.

Vlag hangt nog buiten kantoor

F. en K. hebben zich teruggetrokken uit het dagelijks bestuur, maar blijven als (gedeeltelijke) aandeelhouder projectmatig actief in de ‘nieuwe’ onderneming. Op het hoofdkantoor is de naamplaat Bikkel inmiddels verwijderd. De Bikkel-vlag hangt er overigens nog wel.

Bestuurder Perik zegt niks met de Bikkel Groep of met een fraudeonderzoek van doen te hebben. ,,Ik weet niks van een vervolgingsbeslissing. Wij hebben bewust gekozen voor een nieuwe naam en ik wil een frisse start maken.”

Voor de overdracht van de aandelen hebben meerdere Bikkel-onderdelen, en gelieerde bedrijven, subsidie voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) aangevraagd. Op het adres van de Bikkel Groep in Hoogeveen staan 37 actieve bv’s geregistreerd. Het afgelopen jaar hebben de Bikkel Groep - en 15 gelieerde bv’s - voor ruim 6,8 miljoen euro aan NOW-subsidie ontvangen, blijkt uit cijfers.

NOW staat voor Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, een maatregel voor bedrijven die het lastig hebben gekregen vanwege de coronacrisis. Ondernemers kunnen tot 80-90 procent tegemoetkoming voor de loonkosten krijgen met deze rijksregel. Dan moeten die bedrijven wel 20 procent omzetverlies hebben geleden door de coronacrisis.

Overigens vroeg Jansen en De Wit ook NOW-subsidie (ruim vier ton) aan over de periode oktober tot en met december 2020, maar het bedrijf begon pas in januari 2021. Bestuurder Perik zegt daar niks van te weten. ,,Ik ben nog maar twee maanden hier en ben mij aan het inwerken. Dus ik kan daar op dit moment niks over zeggen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu