Huizen in Noordenveld van het gas? 'Mijn vriendin houdt erg van koken op gas...'

Wisselende reacties op de plannen om van het gas af te gaan in Norg West.

Norg West is een van de zeven wijken in de gemeente Noordenveld waar huizen van het gas afgaan. We peilden de stemming.

In Norg West ziet Paul Hanraads het zonnetje schijnen. Hij heeft zonnepanelen op het dak, vloerisolatie, dubbele beglazing. ,,Ik ben dan wel 73, dus ach... Maar ik vind dat je de wereld wel goed achter moet laten. Dus dat de gemeente Noordenveld in Norg West en nog zes wijken huiseigenaren van het gas af wil helpen, vindt hij prachtig. En opmerkelijk.

Regelmatig treedt hij op in Duitsland met zijn doedelzak (een verhaal apart). ,,Daar zie ik vaak borden staan bij het begin van een dorp met de tekst: ‘Hoera! We zijn aan het gas!’ Dus waar wij in Nederland allemaal van het gas af moeten, sluiten ze in Duitsland allemaal huizen aan op het gas! Het is natuurlijk ook de schoonste fossiele brandstof.”

Energieneutraal in 2050

Vorige week werd in de gemeenteraad van Noordenveld de ‘warmtevisie’ besproken, waarin de gemeente vastlegt hoe het landelijke doel om in 2050 energieneutraal te zijn kan worden gehaald. Het aardgasvrij maken van woningen is een eerste stap in die richting.

Net als Middenveld, Hullenveld, de Bomenbuurt en de Vijfde Verloting in Roden, de Lange Streeken en Kortland in Peize is Norg West aangewezen om van het gas te gaan. Een aantal wijken is relatief nieuw, de verwachting is dat daar binnenkort de cv-ketels vervangen moeten worden. Een perfect moment om na te denken over een alternatief.

Dat geldt niet voor de wat oudere huizen in Norg West. Daar is de ketel van Richard Venema in 2014 vervangen. ,,Die gaat nog wel even mee.” Op zich staat hij niet meteen helemaal afwijzend tegenover de plannen van de gemeente. Er is wel een praktisch probleem. ,,Mijn vriendin houdt erg van koken op gas...”

Maar verder: ,,Als het goed geregeld wordt dan valt er best te praten.”

Veel onduidelijkheid

Hoe het geregeld wordt en wanneer, dat is allemaal nog niet duidelijk. Ook is niet duidelijk wie wat gaat betalen. ,,Ik vind het nogal wat”, zegt Harm Nijland. ,,Ik hou vast aan de cv-ketel want ik ben nog niet overtuigd van de alternatieven. Ik denk dat de vraag naar stroom enorm zal toenemen als iedereen van het gas afgaat en ik vraag me af of het netwerk dat wel aankan.”

Vast staat dat, als de warmtevisie wordt aangenomen, de gemeente Noordenveld in gesprek gaat met bewoners over de energie-transitie in deze wijken. Ook wil Ipema kijken of er collectieve acties mogelijk zijn.

Paul Hanraads wacht het met belangstelling af. ,,Ik heb hier ook een keer twee hele aardige mensen aan de deur gehad die gingen kijken of ik mijn huis goed had geïsoleerd. Ze keken alles na en toen bleek dat er bij de raamkozijnen nog een héél klein beetje warmte verloren ging. Daar heb ik nooit meer wat van gehoord.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu