Vanboeijen in Assen verliest rechtszaak

Vanboeijen in Assen. Foto: Google Streetview

Gehandicapteninstelling Vanboeijen in Assen mag regiomanager Karin Verkerk niet ontslaan. Dat heeft de kantonrechter in Assen woensdag bepaald.

De kantonrechter vindt dat voor zover er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie dit vooral te wijten is aan Vanboeijen.

De rechter deelt de mening van regiomanager Verkerk, dat Vanboeijen te snel heeft aangestuurd op een beëindiging van het dienstverband.  Ook de Raad van Toezicht heeft in dit verband steken laten vallen. ,,Zo is door de huidige interim-bestuurder, die destijds ook lid van de Raad van Toezicht was, erkend dat er na een gesprek met de manager in juli 2015 (te) lang is gewacht met de start van een coachingstraject om de samenwerking binnen het managementsteam (MT) te verbeteren'', aldus de rechter.

De rechter constateert dat de Raad van Toezicht geen direct contact onderhoudt met het MT, maar enkel met het bestuur. Die opstelling zal, naar het oordeel van de rechter, in het algemeen wel juist zijn. Gelet op de eveneens in het rapport beschreven problematiek binnen de organisatie van Vanboeijen en met name in de relatie tussen bestuur en MT, had de Raad van Toezicht hierin desondanks een actievere rol moeten spelen, zo oordeelde de rechter.

De rechter concludeert daarom dat Vanboeijen de arbeidsovereenkomst niet mag ontbinden.

Gehandicapteninstelling Vanboeijen verkeert in een diepe organisatorische crisis. Vorig jaar juli verloor de instelling ook al een rechtszaak tegen een andere regiomanager. Deze manager is onlangs toch akkoord gegaan met een vertrekregeling. Ook een derde regiomanager en een bestuurder zijn met een vertrekpremie weggestuurd.

Van de in oktober aangestelde interim-bestuurder werd eind januari plotseling afscheid genomen vanwege een verschil van inzicht met de Raad van Toezicht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu