Vanboeijen in het vizier van inspectie

Vanboeijen in Assen. Foto: Google Streetview

De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt de situatie bij gehandicapteninstelling Vanboeijen in Assen nauwlettend in de gaten. Dat zegt woordvoerder Wilbert Ransz.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt de situatie bij gehandicapteninstelling Vanboeijen in Assen nauwlettend in de gaten. Dat zegt woordvoerder Wilbert Ransz.

De Drentse zorgorganisatie met een groot aantal locaties voor begeleiding en dagbesteding van mensen met een verstandelijke beperking kampt met een ernstige bestuurlijke crisis. Na het recente gedwongen vertrek van drie regiomanagers en een bestuurder is eind januari ook de interim-bestuurder vertrokken. Een lid van de raad van toezicht, Ben van Kessel, is tijdelijk aangesteld als bestuurder.

Governance code

Woordvoerder Ransz zegt dat bij de inspectie meldingen over Vanboejen zijn binnengekomen. ,,Over de aard en de omvang van de meldingen kan ik helaas niets zeggen. Rapporten over onderzoeken naar aanleiding van meldingen zijn niet openbaar. Alle andere rapporten over inspectieonderzoeken wel. Ik kan zeggen dat we de organisatie nauwlettend volgen.”

Vakbond FNV en de medezeggenschapsraad van de instelling met 1600 medewerkers maken zich zorgen over de chaotische situatie bij Vanboeijen. De medezeggenschapsraad heeft zich tegen de aanstelling van de interim-bestuurder uitgesproken.

Vakbondsbestuurder Riek van Kampen is ook kritisch. Zij wijst op de zogeheten governance code. Daarin is afgesproken dat toezichthouders van een instelling niet tot het dagelijks bestuur of de directie mogen toetreden, om belangenverstrengeling te voorkomen.

Nieuwe bestuurder

,,Het is tegen de code, maar gezien de noodsituatie bij Vanboeijen in dit geval wel begrijpelijk”, zegt Jan Moen, hoogleraar management en organisatie in de gezondheidszorg in Tilburg. Volgens Moen gebeurt het zes tot zeven keer per jaar dat toezichthouders in de zorg bestuurder worden in de eigen organisatie. ,,De raad van toezicht moet het functioneren van het dagelijks bestuur controleren. Dat werkt niet als de onderlinge banden te nauw zijn.”

Hoogleraar Moen constateert dat er bij Vanboeijen een acuut probleem is, omdat alle bestuurders en mogelijke vervangers zijn weggestuurd.

Hij stelt ook vast dat een nieuwe bestuurder is benoemd, die in april aan de slag gaat. ,,Het gaat dus om een relatief korte periode.''

Geen commentaar

Bij Vanboeijen was donderdag niemand bereid voor commentaar.

Maandag is een vakbondsbijeenkomst in Assen voor personeel van Vanboeijen. De FNV vreest dat medewerkers de dupe worden van de problemen aan de top.

Dinsdag en woensdag zijn er bijeenkomsten in Meppel en Assen van de Centrale Verwantenraad voor familie van cliënten van Vanboeijen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu