Vandalen gooien spiksplinternieuwe beelden bij Deurzerdiep in Assen in het water: 'Je doet er weinig tegen, jammer genoeg'

De vijf stalen beelden die hier stonden zijn verdwenen.

Ze stonden er nog maar een dikke maand: vijf stalen beelden, langs het fietspad tussen Schieven en Deurze. Ze trokken veel bekijks, maar fietsers en wandelaars moeten het voorlopig even zonder doen.

De vijf beelden, gemaakt van cortenstaal, zijn door vandalen van hun plaats gehaald en in de naastgelegen sloot gegooid. Inmiddels ligt het kwintet op de gemeentewerf, bevestigt de gemeente Assen. Gekeken wordt hoe vernieling in de toekomst voorkomen kan worden, voordat ze worden teruggeplaatst.

Oudste Assenaren

Vorige maand werden de beelden nog feestelijk onthuld door gedeputeerde Cees Bijl, als onderdeel van een archeologisch beleefpunt. De plek aan het fietspad is gekozen vanwege de nabijgelegen archeologische vindplaatsen. Het kunstwerk verbeeldt de oudste Assenaren, die ooit op deze plek woonden.

Ontwerper Fouad Tan van Pitch Ontwerp baalt ervan dat de beelden al zo snel ten prooi zijn gevallen aan vernielzucht. „We kregen veel positieve reacties op het kunstwerk. Ze staan natuurlijk op een afgelegen plek en aan dit soort vandalisme doe je heel weinig, jammer genoeg.”

150 kilo

Tan is wel enigszins verbaasd over de ‘werkwijze’ van de vandalen. „De beelden wegen 150 kilo per stuk, die krijg je in je eentje niet even van hun plek en in de sloot. Bovendien waren ze ook nog verankerd in de grond. Niet goed genoeg blijkbaar.”

Nieuws

Meest gelezen

menu