Vandalen richten ravage aan op Landgoed Valkenstijn in Assen: vrijwilligers zijn ten einde raad

Vandalen hebben afgelopen weekend onder meer een gloednieuwe picknicktafel van z'n plek gerukt en in de sloot gegooid. Foto: Stichting Landgoed Valkenstijn

Vandalen hebben afgelopen weekend opnieuw een ravage aangericht op landgoed Valkenstijn in Assen-Oost. Onder meer een spiksplinternieuwe picknicktafel werd van z’n plek gerukt en in de sloot gegooid.

De vrijwilligers van Stichting Landgoed Valkenstijn weten inmiddels niet beter: op maandagochtend maken zij de balans op. Is het afgelopen weekend rustig verlopen? Staat alles nog op de plek? Valt het aantal kapotgegooide flesjes bier dit keer mee?

Glas, zwerfafval en vernielingen

Helaas is het antwoord deze keer opnieuw nee. Vandalen hebben flink huisgehouden op het 10 hectare grote landgoed midden in Assen-Oost. Naast het achterlaten van flinke hoeveelheden glas en zwerfafval zijn onder meer vuilnisbakken omver getrapt. Een gloednieuwe, diep in de grond verankerde picknicktafel is van zijn plaats gerukt en in de sloot gegooid.

„Die picknicktafel is hier net een paar weken geleden neergezet door de gemeente, juist omdat de vorige tafel ook al was vernield”, zucht Paul Herwig, bestuurslid van de Stichting Landgoed Valkenstijn. „Het spoor van vernielingen houdt maar niet op, we worden er moedeloos van.”

Twee wandelaars die hun hondje uitlieten zagen zondagochtend twee grote jongens aan de duiventil hangen, zegt Herwig. „Daar zaten kunststof duiven op, die hebben ze eraf getrokken en vernield. De wandelaars hebben geprobeerd om de daders te laten schrikken. De een had blond, de ander donker haar. Allebei droegen ze donkere kleding en een hoodie. Maar we weten niet wie het zijn.”

Park afsluiten?

De vrijwilligers van Stichting Landgoed Valkenstijn beheren met park met veel inzet en enthousiasme, maar worstelen nu met de vraag wat ze tegen het aanhoudende vandalisme kunnen beginnen. „Gelukkig houden veel buurtbewoners een oogje in het zeil, maar zelf surveilleren in de avonduren gaat ons te ver. Misschien moet de gemeente het park ‘s avonds afsluiten, net zoals de Gouverneurstuin. Maar dat is hier natuurlijk niet zo gemakkelijk.”

De vrijwilligers hebben veel contact met de wijkagent. „Meer kunnen we niet doen”, legt Herwig uit. „Op een gegeven moment houdt het voor ons sowieso een keer op en komt er een punt waarop ook wij zeggen: bekijk het maar, we kappen ermee. We onderhouden dit prachtige park voor ons plezier en het is niet de bedoeling dat we alleen maar zwerfafval en vernielingen aan het opruimen en repareren zijn.”

‘Handhaving is extra attent’

De gemeente Assen zegt op de hoogte te zijn van de problemen op het landgoed. „De vrijwilligers van Stichting Landgoed Valkenstijn doen dagelijks hun uiterste best om het landgoed zo goed mogelijk te onderhouden”, zegt een woordvoerder. „Hun goede werk wordt op deze manier weer teniet gedaan. Handhaving is hier attent op en neemt Valkenstijn extra mee in de rondes, op wisselende tijdstippen. Wij hopen dat door extra toezicht nieuwe vernielingen voorkomen kunnen worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu