Vandalen vernielen wolvenhek in natuurgebied 'Klein Zwitserland' bij Zuidwolde. Landgeiten te druk met grazen om ontsnappingspoging te ondernemen

De bokken hadden even de kans om te ontsnappen uit de wei, maar bleven grazen. Eigen foto

Vandalen vernielden zondag het hekwerk rond de bokkenweide bij Zuidwolde. Eigenaar van de landgeitbokken (en het hek) Bert Snippe herstelt het zelf, maar zonde en duur is het wel.

Snippe en zijn vrouw Inge van Rijssen plaatsen zondag een bericht op de Facebookgroep voor inwoners van Zuidwolde: ,,Wie heeft gezien dat het hekwerk waar onze landgeitbokken achter lopen, langs het fietspad bij Steenbergen Oosterveld, vernield werd?”

Uit de reacties weten ze op te maken dat de vernieling zondag tussen 16.00 en 18.00 uur is gepleegd. Toen ze die avond bij de wei kwamen om de bokken te voeren, zagen ze het hekwerk plat op de grond liggen, vertelt Snippe. Aan alle kanten was het kapotgesneden en -getrokken.

Stalen stroomkabels van wolvenhek doormidden

,,Volgens de laatste berichten was er om 16.00 uur niks aan de hand. Wij voeren meestal rond 18.00 uur. Nou toen was het goed vernield. Ze hebben zelfs geprobeerd om de stalen stroomkabels door te snijden. Ze moeten een goed mes hebben gehad, want op sommige plekken is het gelukt.”

Het hekwerk is deels een omheining om de bokken binnen te houden en deels een wolvenhek, want je weet het tegenwoordig maar nooit in de Drentse natuur. Zo’n wolvenhek is niet goedkoop en eenvoudig te herstellen. De schade loopt op tot een paar honderd euro.

Geen vluchtpoging van de bokken

Een geluk bij een ongeluk: de bokken ondernamen geen vluchtpoging. Snippe: ,,Toen we aankwamen liepen ze nog aan de andere kant van de wei te grazen.” Inmiddels is hij zelf begonnen aan het herstel van het hek. Eerst een ‘noodverbandje’ en later als hij meer tijd heeft het volledige herstel. ,,Die bokken redden zichzelf natuurlijk wel, maar ze zitten achter een hek voor de veiligheid van anderen. Ze hebben best flinke hoorns.”

Sinds juni 2020 lopen de bokken van Snippe en Van Rijssen in het natuurgebied. Het terrein is van het Drents landschap, de bokken (en het hek) van henzelf. ,,Het is voor ons hobby en het is ook natuurbeheer. We voeren ze een beetje bij om ze tam te houden, maar ze eten met name de jonge boompjes en grassen. Ze helpen de heide ‘open’ houden.” Het bevalt ze tot nu toe uitstekend. Voor de bokken én voor de wandelaars en fietsers die het leuk vinden om even te kijken naar de weide.

Nog geen idee wie het was

Hoewel ze nog niet weten wie de vernielingen pleegde(n), voelt Snippe er nog niet echt iets voor om naar de politie te gaan. ,,Het is een populair wandelgebied, dus er is wel sociale controle. Er hangt een bordje met mijn nummer; af en toe bellen mensen als er iets aan de hand is. We doen de oproep in de hoop dat mensen iets weten en dat we het op kunnen lossen zonder gedoe”, zegt hij voordat hij verder gaat met het herstellen van het hek.

Nieuws

Meest gelezen

menu