Vanuit Beilen op de pedalen voor beter onderwijs in ontwikkelingslanden

Een aantal deelnemers van The Ride on Education bij de start van de tocht vorig jaar. Hugo Waalewijn staat in het midden, met het witte shirt. Eigen foto

Voor het zesde jaar op rij fietst een groep enthousiastelingen voor beter onderwijs in ontwikkelingslanden. Vandaag vertrekken ze vanuit Beilen. Bestemming: Trier.

Hugo Waalewijn, u bent mede-initiatiefnemer en voorzitter van The Ride on Education. Vertel: wat doen jullie precies?

,,We fietsen met een groep van 29 naar Trier in Duitsland. Alle deelnemers laten zich sponsoren door hun eigen achterban. Meestal schrijven ze mensen aan, maar we hebben ook een deelnemer die zelf candybars maakt. Hij komt uit Friesland, ik denk dat inmiddels half Friesland vol zit met die repen. We fietsen voor verschillende goede doelen die te maken hebben met onderwijs in ontwikkelingslanden.”

Wat maakt The Ride on Education zo speciaal, wat u betreft?

,,Deelnemers nemen hun eigen project mee. Als je een project kent in een ontwikkelingsland en mee wil fietsen kan je dat bij ons melden. De enige voorwaarde is dat het staat ingeschreven als stichting. Daardoor is de betrokkenheid van deelnemers bij de projecten heel groot. Elke euro gaat naar het goede doel, ook alle kosten voor de reis betalen we zelf. Het mag dan heel kleinschalig zijn, het levert toch een hoop op. We hebben al 121.000 euro bij elkaar gefietst. Dit jaar komt daar, als we nog een beetje ons best doen, weer 25.000 euro bij op.”

Geeft u eens een voorbeeld van de betrokkenheid bij die goede doelen?

,,Eén van de deelnemers van het eerste uur, mevrouw Zaalberg, heeft twintig jaar geleden een school in Haïti gesticht onder de noemer Naar School in Haïti . Haïti is geloof ik het armste land van het westelijk halfrond. Daar hoef je niet te rekenen op overheidsgeld. Zij zorgt voor goed personeel en goed onderwijs. Ze zit er echt bovenop. Speciaal voor de fietstocht komt ze over vanuit Haïti. Dan is er ook nog een jonge vrouw, die dit jaar voor de derde keer meefietst. Ook zij komt speciaal naar Nederland. Zij werkt op een school in India. Zelf fiets ik voor de stichting Verre Naasten , die zendelingenwerk in het buitenland ondersteunt. In totaal hebben we al zeven stichtingen gesteund.”

Hoe gaat de komende week er voor u uitzien?

,,We zijn gezegend met prachtig weer. Het wordt gewoon heel gezellig. Je fietst niet met elkaar, maar komt elkaar steeds onderweg tegen. We fietsen elke dag zo’n 85-90 kilometer en overnachten dan op een camping. Er zijn weinig regels. Je maakt zo’n fietstocht ook voor jezelf, het moet geen slijtageslag worden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu