Vastgoedbaas Joshua Camera en gemeente Assen botsen over appartementsplannen pandjesbaas in Nijlandstraat Assen

Vastgoedondernemer Joshua Camera en de gemeente Assen staan lijnrecht tegenover elkaar over het opkopen van panden in de Nijlandstraat. Camera wil daar appartementen laten verrijzen.

De plek van het inmiddels gesloopte hoekpand op de kruising Nijlandstraat 2/Groningerstraat 80, met links op de foto het pand (met grijze gevel) waarvan de eigenaar in gesprek is met Joshua Camera over verkoop. Foto: Marcel Jurian de Jong

De plek van het inmiddels gesloopte hoekpand op de kruising Nijlandstraat 2/Groningerstraat 80, met links op de foto het pand (met grijze gevel) waarvan de eigenaar in gesprek is met Joshua Camera over verkoop. Foto: Marcel Jurian de Jong Foto: Marcel Jurian de Jong

Maar dat plan lijkt niet te passen in het nieuwe bestemmingsplan van Assen die daarmee ook Camera lijkt te willen dwarsbomen.

Camera en zijn vastgoedbedrijf Pex Real Estate zijn al in gesprek met enkele woningeigenaren aan de Nijlandstraat, waar de ondernemer uit Groningen ook al een pand heeft omgebouwd, om die over te nemen. Hij wil op die locatie meerdere nieuwe appartementen bouwen.

Joshua Camera is niet onomstreden. Hij werd twee maanden geleden nog gearresteerd vanwege een onderzoek naar fraude. Ook wordt hij in verband gebracht met intimidatie en bedreigingen. De link met zijn slechte naam wordt ook expliciet gelegd in een brief van enkele omwonenden van de Nijlandstraat aan de gemeenteraad. Die schrijven ‘tot op heden louter positieve ervaringen met Joshua Camera te hebben. Wij hopen dan ook niet dat de negatieve beeldvorming over Camera in de media heeft meegespeeld in de gang van zaken’.

Nieuw bestemmingsplan

De gemeente Assen lijkt een stokje te steken voor zijn nieuwe plannen bij de Nijlandstraat in Assen. Dit tot ontsteltenis van Camera en enkele bewoners die hun huis aan de projectontwikkelaar willen verkopen. Dat blijkt uit enkele brieven en een mail die naar de raad en het college van burgemeester en wethouders van Assen is gestuurd.

Camera vindt dat verantwoordelijk wethouder Karin Dekker hem dwarsboomt in zijn plannen. Hij schrijft dat hij in juli om tafel heeft gezeten met Dekker en een senior stedenbouwkundige van de gemeente Assen. Zijn plannen aan de Nijlandstraat zouden volgens hem met enthousiasme zijn onthaald.

Maar Assen heeft begin september een nieuw bestemmingsplan voor het noordoostelijk deel van de binnenstad van Assen gemaakt. Daar vallen onder andere de Rolderstraat, Groningerstraat en de Nijlandstraat onder. De bedoeling is om ‘open ruimtes, groen en relatieve kleinschaligheid te behouden’. Terwijl er nu nog wel tot vijftien meter hoog mag worden gebouwd. Met dat nieuwe bestemmingsplan kan er feitelijk een streep door de plannen van de projectontwikkelaar.

Volgende week nieuw gesprek

Uit de brieven blijkt wel dat Camera allerminst blij is met die ontwikkelingen. Hij beticht wethouder Dekker ervan niks te hebben gezegd over deze ontwikkelingen tijdens de gesprekken in juli. Dekker laat weten volgende week vrijdag met Camera om tafel te gaan zitten om over zijn plannen te praten. ,,Daar zullen ook wat bewoners bij zijn die hun huis aan hem willen verkopen. Diezelfde dag heb ik ook nog een gesprek met bewoners die minder te spreken zijn over Camera’s plannen.”

Wethouder Dekker zegt dat er bijvoorbeeld zorgen zijn over de hoogte en de compactheid van Camera’s appartementenplan. Tegelijkertijd geeft ze aan altijd het gesprek in te gaan met het idee om er uit te komen. ,,Maar de gemeente Assen heeft zelf natuurlijk ook een idee over hoe de ontwikkelingen in dat gebied moeten zijn. We moeten bekijken of alles in ons beeld past.”

Fraudeonderzoek

Projectontwikkelaar Camera valt niet altijd in positieve zin op. Hij werd onlangs nog gearresteerd door de politie vanwege een fraudeonderzoek. Maar hij wordt ook vaak in verband gebracht met conflicten rondom de bouw van nieuwe appartementencomplexen. Ook zou hij bijvoorbeeld huurders en zakenrelaties intimideren. Camera bezit tientallen panden in de stad Groningen.

In een recent verleden maakte hij de overstap naar Assen, hoewel hij dat toentertijd ontkende tegenover Dagblad van het Noorden. Hij heeft onder meer panden in de Nijlandstraat en de Rolderstraat. Bewoners van de Nijlandstraat kwamen vorig jaar nog in het geweer tegen de komst van Camera en de sloop van het hoekpand aan de Nijlandstraat. Sommige buurtbewoners vreesden toen ook al dat Camera zijn oog had laten vallen op nieuwe panden om op te kopen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu