Machteloos toezien hoe alzheimer de liefde van je leven afpakt. Overleden man van Petra (64) uit Groningen kreeg op jonge leeftijd dementie

De overleden man van Petra Oden kreeg op jonge leeftijd dementie. Zij stuitte op veel onbegrip. Het duurde lang voor diagnose kwam. Ze schreef er een boek over.

De overleden man van Petra Oden kreeg op jonge leeftijd dementie. Zij stuitte op veel onbegrip. Het duurde lang voor diagnose kwam. Ze schreef er een boek over. Foto: Jaspar Moulijn

Petra Oden (64) uit Groningen merkt al in een vroeg stadium dat er iets mis is met haar echtgenoot en moet jarenlang machteloos toezien hoe haar geliefde achteruit gaat. Haar inmiddels overleden man Carel (62) krijgt op jonge leeftijd dementie. In de zoektocht naar hulp loopt zij tegen een muur van belemmerende zorgregels.

Ruim twee jaar geleden is haar echtgenoot Carel, die alzheimer had, in een verpleeghuis overleden. Tot dat moment staat een groot deel van haar leven jarenlang in het teken van zorgen voor en omgaan met haar dementerende partner. Het is intens verdrietig en stressvol voor haar. Slopend, ook omdat zij tot aan de opname van haar man als een leeuw moet vechten om de juiste diagnose en hulp te krijgen.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's