Veel 55 plussers op reizigersspreekuur GGD Drenthe (ouderen maken vaker verre reis)

Ouderen gaan steeds vaker op vakantie en schuwen ook verre bestemmingen en exotische reizen niet. Bij het reizigerspreekuur van GGD Drenthe is een derde van de bezoekers ouder dan 55 jaar.

,,De landelijke trend is dat mensen van 60 jaar en ouder vaker op vakantie gaan. Dat merken wij ook op ons reizigersspreekuur”, zegt Saskia van Nimwegen, reizigersadviseur bij GGD Drenthe. ,,Ons werk bestaat vooral uit informatieoverdracht over hoe je ziektes op reis kunt voorkomen. Met een actuele landenlijst kijken we met de cliënten naar hun reisbestemming en bepalen welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Wij geven zo nodig vaccinaties en recepten voor malaria. Iedereen krijgt een advies op maat, dat toegespitst is op de persoonlijke situatie.”

Favoriete landen zijn Zuid-Afrika en Indonesië

Volgens Van Nimwegen wordt het duidelijk drukker op het reizigersspreekuur. Tussen februari 2017 en februari 2018 hebben ongeveer 8000 mensen een consult gehad bij de reizigersadviseurs van GGD Drenthe. Daarvan waren er 2300 ouder dan 55 jaar. ,,Doordat het beter gaat met de economie wordt er in het algemeen meer gereisd. We zien ook zeker een toename van ouderen op ons spreekuur. Mensen zijn vitaler en willen na hun pensionering meer doen. Bij de verre landen zijn de favorieten Zuid-Afrika en Indonesië. Er is ook een stijging van ouderen die, soms met het hele gezin, op bezoek gaan bij familie en vrienden in hun land van herkomst. Het eiland Ambon en Suriname zijn hierbij veelvoorkomende bestemmingen.”

Vatbaarder voor infectieziektes

Bij de spreekuren met ouderen heeft de reizigersadviseur extra aandacht voor het voorkomen van infectieziektes. ,,Voor mensen die wat op leeftijd zijn, zijn deze ziektes gevaarlijker. Ouderen, jonge kinderenen zwangeren zijn vatbaarder voor infecties. Over het algemeen neemt de afweer tegen infecties af bij het stijgen van de leeftijd. Wij benadrukken dat het belangrijk is om bij diarree voldoende schoon water te drinken om uitdroging te voorkomen.”

Van Nimwegen zegt dat lang niet alle oudere vakantiegangers naar het spreekuur komen. Voor het overgrote deel van de reizen van met name binnen Europa is dat ook niet nodig. ,,Maar we weten ook dat veel oudere reizigers op vakantie gaan naar Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Mensen die in deze en nog een aantal andere landen langer dan vier weken in de natuur verblijven, lopen het risico om besmet te worden met teken-encefalitis. Zij kunnen op ons spreekuur gevaccineerd worden.”

De reizigersadviseur legt uit dat teken-encefalitieen hersen(vlies)ontsteking is dat wordt veroorzaakt door het TBE-virus. Dat virus wordt overgebracht door tekenbeten. Besmetting met teken-encefalits (dat niet hetzelfde is als de ziekte van Lyme) komt voor in grote delen van Europa, behalve de Benelux en Noord-Scandinavië. ,,Met vaccinaties kan een besmetting worden voorkomen”, zegt Van Nimwegen.

Nieuws

menu