Ondanks stemmingmakerij willen veel mensen vluchtelingen helpen. Kerken vangen nu 400 vluchtelingen op | opinie

Opvang voor vluchtelingen in de Nieuwe Kerk in Groningen. Foto: Corné Sparidaens

Protesten tegen opvang van asielzoekers halen vaak het nieuws. Volgens dominee Jan Hommes uit Glimmen is er echter ook veel bereidheid om vluchtelingen te helpen.

Op dit moment worden in onze regio in talloze kerken meer dan vierhonderd vluchtelingen opgevangen. Dat is nodig, omdat de beelden duidelijk waren: die 700 mensen die in Ter Apel buiten de poort op de grond wel of niet in tenten de nacht doorbrachten moesten zo snel mogelijk onderdak. Het was beschamend wat daar gebeurde, iedereen was het er over eens en dan moet er iets gedaan worden.

Handen uit de mouwen

INLIA mailde op vrijdagmiddag 19 augustus naar alle aangesloten kerken de vraag om de volgende middag, zaterdag 20 augustus om 16.00 uur met iedereen te overleggen; ongeveer 50 mensen uit de verschillende kerkelijke gemeenten in Groningen en Drenthe kwamen bij elkaar om zaken te doen. Niet de vraag of er geholpen moest worden, maar hoe.

Hoe komen we aan bedden; hoe gaan we het eten organiseren en hoe komen we aan douches, want gebouwen zijn er, maar niet van alles voorzien. Al op zondagavond werden de eerste mensen opgevangen. Het is geweldig wat al die vrijwilligers voor elkaar hebben gekregen en dat zijn mensen vanuit verschillende hoeken van onze samenleving die in de kerkgebouwen de handen uit de mouwen steken.

Stemming maken

Op sommige plaatsen in onze samenleving is veel weerstand tegen de opvang van vluchtelingen. Er wordt ook zo nu en dan flink stemming gemaakt, door met pamfletten deze opvang te ontmoedigen, door te polariseren. Wij merken dat er ook een hele andere stemming in onze samenleving is en dat er veel mensen zijn die willen helpen om voor medemensen uit andere landen een goede plek te organiseren.

Dat is in zeer korte tijd voor elkaar gemaakt en het was bepaald onzeker hoe dat zou gaan, want niemand had daar ervaring mee. En het is heel goed gegaan, voor zover ik weet tot nu toe zonder incidenten. In Zuidlaren, Zeerijp, Vries, Assen, Groningen, Wildervank, Borger, Veendam, Hoogezand en al die andere plekken zijn kerkgebouwen omgebouwd tot huiskamers, slaapkamers en eetzalen.

Het mag duidelijk zijn dat deze opvang onder protest plaatsvindt, omdat het onze overheid is die dit moet regelen en niet onze vrijwilligers. En het lijkt nu ook nog langer te gaan duren, omdat er onvoldoende opvangplekken beschikbaar blijven en niemand weet voor hoe lang.

Jan Hommes uit Glimmen is classispredikant namens de Protestantse Kerk voor Groningen en Drenthe.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu