Veel te doen voor een druk paasweekeinde

Voor schapenhouder Jos Robroek in Exloo is het in de aanloop naar Lammetjesdag nog even alle hens aan dek. De vakantieparken in Drenthe zijn klaar voor het paasweekeinde.

,,Of ik al zin heb in tweede paasdag? Nee.’’ Het antwoord klinkt wel heel erg resoluut en is bovendien onverwacht uit de mond van een schaapherder die maandag driehonderd mensen op bezoek krijgt om de pasgeboren lammetjes te begroeten.

Lammetjesdag in Exloo is aanstaande, maar herder Jos Robroek heeft het druk vandaag. Heel druk. Hij klinkt zelfs wat gestrest. ,,Weet je, ik heb problemen met de auto, de remmen hebben het vanochtend begeven. En de kooi moet nog leeg en schoon voor maandag. En dan moet ik mijn eigen kudde ook nog in de gaten houden. Ik verwacht op elk moment nieuwe lammetjes. Het is echt heel erg druk.’’

Vakantieparken vol

Goed, dan bellen we eerst maar eens met de vakantieparken in Drenthe. Ook daar is het druk en wat stressig. ,,Heel druk, meneer’’, zegt de stagiaire die bij De Huttenheugte in Dalen de telefoon opneemt. ,,Volgens mij zitten we helemaal vol de komende dagen. Nee, wacht. We hebben nog een paar kleine bungalows leeg. U wilt weten wat er dit weekend bij ons te doen is? Ik vraag het even.’’ De dame die dertig tellen later aan de lijn komt, verwijst resoluut door naar het hoofdkantoor in Capelle aan de IJssel. Daar weten ze dat ook Parc Sandur in Emmen nagenoeg vol zit. ,,Het wordt de laatste jaren steeds drukker met Pasen.’’ En ook het openingsweekend van Wildlands werpt ongetwijfeld z’n vruchten af.

De vijf parken van Landal in Drenthe zitten de komende dagen niet vol, maar het aantal bezoekers dat een huisje heeft geboekt is boven verwachting, zegt de woordvoerder. En er is vroeg geboekt dit jaar. ,,We verwachten gezellige drukte. En volgens mij zijn er voldoende paasgerelateerde activiteiten in de omgeving.’’ Vanuit het Roompotpark Hunzedal klinkt een zelfde geluid.

De toenemende aantallen Nederlanders, Belgen en Duitsers op de Drentse vakantieparken zijn in lijn met de berichten van Holland Marketing. Liefst 400.000 Nederlanders zijn de komende dagen ergens in ons land op vakantie. Dat zijn er 50.000 meer dan vorig jaar. Niet minder dan 850.000 buitenlandse toeristen worden verwacht. ,,Lastig te zeggen waar die mensen precies naartoe gaan’’, zegt woordvoerder Thérèse Ariaans. ,,Bungalowparken, grote steden, de kust, de bollenstreek. Maar ik zie veel positieve berichten over het nieuwe dierenpark in Emmen. En het Drents Museum zal ook een aardige trekpleister zijn.’’

Lammetjesdag

Drukte dus. Bij de kampeerbedrijven iets minder, maar vanwege het feit dat Pasen vroeg is dit jaar, is er wel gesnoeid de laatste dagen. ,,Ze hebben even extra gas moeten geven, maar het is toch een mooi extraatje voor de seizoensbedrijven die normaal pas op 1 april open gaan’’, zegt Yvonne Cornax van Marketing Drenthe. Ook haar treffen we vlak voor het weekeinde druk en ‘onderweg naar iets’. ,,Ik hoop dat je me kunt verstaan, want ik ben nog even bezig.’’ Ze vertelt over eierzoeken, paasvuren en haar persoonlijke favoriet: de lammetjesdag in Exloo.

Hoe zou het zijn bij herder Jos Robroek? Krijgt-ie het werk allemaal op tijd af? ,,Ja, hoor. Dat gaat me wel lukken. En als het een keer zo ver is, geniet ik er ook wel van. Maar het aantal lammetjes valt me dit jaar wat tegen. We hebben er tachtig en ze zijn er in alle kleuren. Heel mooi.’’

De schapen kunnen voor iets minder dan drie tientjes een jaar geadopteerd worden. En zelfs vernoemd. Maar ouders opgelet: de garantie dat het jonge schaap op zijn nieuwe naam reageert wordt niet gegeven. En er lopen er in de wei die al meer dan vijftig namen hebben.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu