Oud-verzetsstrijdster Camiel Vereecke uit Emmen op 95-jarige leeftijd overleden. Veelvuldig onderscheiden Vereecke wordt met militaire eer begraven

Camiel Vereecke (links) bij de viering van zijn briljanten bruiloft in 2017. Foto: Archief DVHN

Oud-verzetsstrijdster Camiel Vereecke is maandag op 95-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Emmen.

Dat heeft de gemeente Emmen donderdag bekendgemaakt.

De op 22 april 1926 april in Terneuzen geboren Vereecke zat in de Tweede Wereldoorlog bij het verzet. In zijn vlucht voor de Duitsers, hij was twee keer gearresteerd, kwam hij in het Franse verzet terecht. Daarna werd hij via Portugal naar Engeland gesmokkeld.

Daar werd hij, na daarvoor te zijn opgeleid, ingedeeld bij de troepen die naar Normandië gingen, als onderdeel van de vierde aanvalsgolf.

Vierde aanvalsgolf in Normandië

Na felle gevechten in België, waarbij hij gewond raakte door een fosforbom, en later in Nederland, kwam Vereecke kort na de bevrijding in Coevorden aan. Daar ging hij - aan beide kanten van de grens - op zoek naar achtergebleven Duitsers. Bij een man-tegen-mangevecht raakte hij gewond.

Na de Tweede Wereldoorlog diende Vereecke nog drie jaar in Nederlands-Indië, waar hij tijdens een hinderlaag een schotwond opliep. Ondanks zijn verwondingen, waardoor hij later buiten bewustzijn raakte, ging hij onverschrokken door in het gevecht. Hij werd hiervoor beloond met een de Bronzen Leeuw.

Camiel Vereecke vervulden vervolgens tot zijn pensioen diverse functies bij Defensie. Hij diende 34 jaar.

Nationale en internationale onderscheidingen

Vereecke ontving tal van onderscheidingen voor zijn dapperheid, moed en inzet. Zo kreeg hij voor zijn strijd in Nederlands-Indië de dapperheidsonderscheiding Bronzen Leeuw, droeg hij het Oorlogsherinneringskruis, het Verzetsherdenkingskruis en het Draaginsigne Gewonden.

Behalve in Nederland ontving Vereecke ook in het buitenland onderscheidingen voor zijn inzet voor de bevrijding.

Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen

Vereecke wordt dinsdag 4 januari in besloten kring met militaire eer begraven op Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen. Daarmee gaat zijn laatste wens in vervulling.

Nieuws

Meest gelezen

menu