Veengebieden in Drenthe en Groningen dreigen tientallen centimeters te verzakken. Het kabinet krijgt advies: voorkom dit en compenseer de boeren

De veengrond van de Veenkoloniën tijdens een stormachtige en donkere dag. Op de achtergrond Wildervank en rechts een veenwijk, een waterloop aangelegd tijdens de veenafgraving. Inzet: een kaart met in het roze de veengronden.

De veengrond van de Veenkoloniën tijdens een stormachtige en donkere dag. Op de achtergrond Wildervank en rechts een veenwijk, een waterloop aangelegd tijdens de veenafgraving. Inzet: een kaart met in het roze de veengronden. Foto: Jan Zeeman. Inzet: Centrum voor Geoinformatie/Wageningen University

Veengronden in Drenthe en Groningen kunnen de komende jaren soms wel 40 tot 60 centimeter verzakken. Een doemscenario van verzakte huizen, riolen en wegen dreigt. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) adviseert vandaag het kabinet: stop de bodemdaling en compenseer waar nodig.

Een belangrijke oorzaak van het zogeheten ‘inklinken’ van de grond ligt bij de intensieve landbouw. Om de groei van gewassen optimaal te laten verlopen, is een lager grondwaterpeil beter. Om die reden wordt water uit de veengrond onttrokken.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's