Veenhuizen neemt gevangenis Klein Bankenbosch in gebruik

Foto: Archief DvhN

De voormalige jeugdgevangenis Elker in Veenhuizen is omgebouwd tot gevangenis voor volwassenen en maakt officieel deel uit van de Penitentiaire inrichting Veenhuizen. De gevangenis gaat verder onder de naam Klein Bankenbosch.

Dat maakte het Ministerie van Justitie en Veiligheid donderdagmiddag bekend. De gevangenis biedt in totaal plek aan negentig gedetineerden. Klein Bankenbosch heeft drie afdelingen gericht op de bewaring van stelselmatige daders. Daarnaast is er ook een afdeling voor gevangen die extra zorg en begeleiding nodig hebben. Momenteel verblijven 70 gedetineerden in Klein Bankenbosch.

‘Er is de afgelopen weken hard gewerkt om de voormalige panden van Elker geschikt te maken als reguliere gevangenis’, meldt vestigingsdirecteur Marie-Anne de Groot van PI Veenhuizen. ‘Ook logistiek en organisatorisch gezien kwam er heel wat bij kijken om vier leegstaande afdelingen met personeel en gedetineerden te bezetten.’

Overschot aan ruimte

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming besloot de jeugdgevangenis te sluiten vanwege een overschot aan detentieruimte voor jeugddelinquenten. Het gebouw in Veenhuizen wil Justitie gebruiken als reservecapaciteit voor volwassen gedetineerden.

De gevangenissen Esserheem en Norgerhaven worden tussen 2023 en 2026 grondig gerenoveerd. De monumentale panden blijven bestaan, maar aan de binnenkant wordt er veel opgeknapt. De gevangenissen zouden niet langer voldoen aan de eisen van deze tijd. Na de renovatie moeten zowel Esserheem als Norgerhaven 25 jaar vooruit kunnen. Met de verbouwing komt er plek voor 276 gevangen, in plaats van de huidige 240.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu