Veenpark profiteert van ideaal weer: Compascumer Dagen zijn nog nooit zo druk bezocht als deze zomer (fotoserie)

Compascumer Dagen in het Veenpark. Foto: Martin Zaagman

De Compascumer Dagen in het Veenpark zijn deze zomer drukker dan ooit geweest. Dat zegt directeur Harrie Keuter van het park in Barger-Compascuum.

,,De laatste weken was het natuurlijk ideaal weer om een museum te bezoeken en dat is ook wel eens anders geweest. Een paar jaar geleden was het tijdens de themadagen zo heet dat er maar dertig mensen per dag in het park waren.”

‘Zes dagen waren volledig uitverkocht’

Dat aantal was dit jaar op de acht woensdagen en donderdagen - zes in juli, twee in augustus - wel anders. ,,Door corona mochten we maximaal 1800 bezoekers in het park toelaten, terwijl we capaciteit hebben voor vierduizend. Van de acht dagen waren de laatste zes volledig uitverkocht”.

De Compascumer Dagen worden iedere zomer opgezet door het Veenpark en de historische vereniging ’t Aole Compas. Daarin komt het leven van de periode tussen 1866 en 1966 tot leven: de dorpen zijn bewoond, de ambachtslieden aan het werk en de veldwachter probeert samen met de pastoor en de kapelaan het kleurrijke dagelijks leven in de veenkolonie in goede banen te leiden. Ook als de klanken van de accordeon worden verstoord door het ratelen van houten wielen: de vrijwillige brandweer komt in actie.

Ook keken kinderen naar het maken van brood, worst en klompen en het smeden van ijzer, maar ook hoe stoommachines werken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu