Vegafabriek in Kolderveen wijkt voor concerten uit naar Oude Kaashal

De voormalige zuivelfabriek in Kolderveen. Foto: Harry Tielman

Voor het coronaproof organiseren van kleinschalige concerten verruilen Bort Hartog en partner Janneke Molenhuis hun woon- of werkkamer voor de Oude Kaashal in de voormalige zuivelfabriek De Venen in Kolderveen.

De Vegafabriek, een combinatie van live muziek met een vegetarische maaltijd, opent op zaterdag 29 augustus weer de deuren, met dank aan stichting BOEi die de hal in de voormalige melkfabriek beschikbaar stelt.

Met wat extra ingrepen door De Muziekcoöperatie Meppel, die vanaf de start al het licht en geluid van de fabrieksconcerten verzorgt, wordt de akoestiek van de industriële hal geschikt gemaakt voor concerten.

Fabriekswoning

De ruimte in fabriekswoning van Bort Hartog en Janneke Molenhuis, waar de concerten eerder plaatsvonden, is te klein om bezoekers in coronatijd voldoende ruimte te bieden en de 1,5 meter afstandsregel te waarborgen.

Binnen het industriële erfgoed (en de hoge ruimte) is goede ventilatie gegarandeerd, stelt de organisatie. Bezoekers wordt wel aangeraden om voor de zekerheid een jasje of trui mee te nemen.

,,De afstand tussen de bezoekers zal wellicht wat afbreuk doen aan de intieme sfeer die normaliter bij onze concerten hoort’’, zegt Bort Hartog. ,,We hopen daarom dat bezoekers wat extra zullen klappen en glimlachen. Dat helpt.’’

Muziekwandeling

Saxofonist Lotte Pen trapt de nieuwe serie concerten zaterdag af met twee wandelvoorstellingen en een live-optreden in de Oude Kaashal. De muziekwandeling gaat via het kerkje van Kolderveen, waarbij bezoekers met een koptelefoon een muzikale soundscape beleven.

Speciaal voor het avondconcert, dat uitverkocht is, wordt een van de fabrieksruimtes omgebouwd tot pop-up restaurant, waar voor een beperkte groep mensen een vegetarisch avondmaal wordt opgediend. Er zijn nog wel kaarten voor de middageditie, die om 15.00 uur begint.

Uitstel

De Vegafabriek heeft in het voorjaar vanwege corona twee concerten moeten uitstellen. Zowel Tangarine (13 november, uitverkocht) als VanWyck (23 oktober) komen in het najaar alsnog naar Kolderveen.

Ook de reeds geplande concerten van de in Duitsland wonende Amerikaanse singer-songwriter Tess Wiley (10 oktober), als die van de Nederlandse Indieband Litzberg (26 september) kunnen door de beschikbaarheid van de Oude Kaashal aan de Kolderveen 26 (nabij Meppel) gewoon doorgaan.

Aanmelden kan via bort@devegafabriek.nl (reservering is vanwege corona verplicht). Bezoekers betalen een vaste vrijwillige bijdrage van 17,50 euro voor het concert (inclusief drankjes). Meer informatie is te vinden op .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu