Vegetariër omdat je geen vlees kunt betalen | Column Hilbrand Polman

Klimaatplannen lopen spaak als grote groepen de kont tegen de krib gooien. Foto: Marcel Jurian de Jong

„We moeten gewoon wat meer gaan betalen voor ons stukje vlees.” Het was een terloopse opmerking van SP-Statenlid Henk van de Weg, maar er schuilt een levensgroot dilemma achter. Hij voegde eraan toe dat hij het ‘wel ingewikkeld’ vindt voor mensen met een kleine portemonnee - en daar zit ‘m precies de kneep.

Van de Weg maakte zijn opmerking tijdens een discussie over het plan om pluimveehouders toe te staan hun schuren uit te breiden opdat hun kippen en kuikens meer uitloopruimte krijgen. Een plan dus dat het dierenwelzijn moet doen toenemen. In lijn met andere linkse partijen wil Van de Weg de veestapel echter verder verminderen, wat vlees duurder zou maken. Terwijl de prijzen van voedsel sowieso al hard stijgen.

Straks ben je vegetariër, niet uit principe, maar omdat je het vlees niet meer kunt betalen. Natuurlijk: vleesloos koken kan lekker, gezond en gevarieerd zijn. Maar leg dat maar eens uit aan mensen die zich een uitje naar de McDonald’s nog net kunnen veroorloven. Daarom is Van de Wegs uitspraak nogal gewaagd voor een SP’er.

Vervang het woordje vlees door auto of vliegvakantie en je krijgt dezelfde discussie. Zeker, een fiets- of wandelvakantie op de Veluwe is best aardig. Maar dan vooral als je het hele jaar op kantoor werkt. Sta je als bouwvakker op een steiger, dan vlieg je waarschijnlijk liever naar een zonnig strand. En een auto heb je vaak nodig om op een bouwplaats te komen.

Klimaatverandering, stikstof, dierenwelzijn, het zijn allemaal zaken waardoor we onze levensstijl moeten aanpassen. In Assen hebben we al gezien wat er gebeurt als politici hiermee te hard van stapel lopen. Het beeld ontstond dat er in Kloosterveen sprake zou zijn van dwang met het ‘van het gas’ halen van huizen. En dat beeld blijft hangen, ook al is het niet in overeenstemming met de realiteit. Bij de vorige verkiezingen haalden de lokale partijen PLOP Assen en Assen Centraal een klinkende overwinning. En ze lijken de milieuplannen op een laag pitje te zetten: tot ontsteltenis van PvdA, D66 en GroenLinks.

Voorman Henk Santing van PLOP en Albert Smit van Assen Centraal weten maar al te goed dat bij mensen met een kleine portemonnee veel wantrouwen heerst over al die duurzaamheidsplannen. Ze vrezen dat ze afscheid moeten nemen van de kleine genoegens die ze zich met veel moeite hebben verworven. GroenLinks krijgt zijn kiezers vooral uit de wat rijkere middenklasse, bij de PvdA is dat in steeds grotere mate ook het geval. Maar als de SP het in deze discussie niet meer opneemt voor de lagere inkomens, wie dan wel?

Alle plannen om de klimaatverandering tegen te gaan, zullen spaak lopen als grote delen van de bevolking de kont tegen de krib gooien. Het is daarom zaak iedereen erbij te houden. Zeker linkse politici moeten dan niet te gemakkelijk roepen dat een stukje vlees maar wat duurder moet worden.

Nieuws

menu