Veilig zwemmen in oude zandwinning 't Gasselterveld

Boswachter Martijn Harms wijst naar de ballenlijn, de grens van het veilige zwemwater. Foto: Harry Tielman

De nieuwe zwemplas ’t Gasselterveld wordt woensdag officieel geopend. De voormalige zandwinning maakt deel uit van het aankomende recreatiegebied bij speelvijver ’t Nije Hemelriek. De opening is dan ook nog maar een begin.

Onwaarschijnlijk blauw water en een prachtig uitzicht op de bossen. Hier en daar licht het terrein geel op door de brem die volop in bloei staat. Het heeft iets weg van een tropische vakantiebestemming, maar ’t Gasselterveld ligt gewoon in de boswachterij Gieten-Borger.

,,We zagen dat de zandwinning mensen aantrok. Bij ’t Nije Hemelriek was het vaak druk, waardoor mensen naar het grote water daar pal naast gingen. Zwemmen is daar echter onveilig”, legt boswachter Martijn Harms van Staatsbosbeheer uit. Zo is het water erg koud en tot 50 meter diep, is er drijfzand en kans op instortende oevers.

Om veilig zwemwater te kunnen aanbieden, heeft Staatsbosbeheer aan de oostkant een ondieper gedeelte gemaakt. Een ballenlijn en borden geven aan waar het veilige zwemgedeelte eindigt en het diepe water begint. ,,Daarachter is het niet gecontroleerd en dus niet veilig”, benadrukt Harms.

Uitbreiden

In de toekomst hoopt Staatsbosbeheer het zwemwater verder uit te breiden, net als het strand. Van de 80.000 kubieke meter afgegraven zand ligt er nog zo’n 15.000 naast de zwemplas. In een depot, afgeschermd met hekken. ,,We hadden graag gewild dat ook dat zand al was weggevoerd, maar dat is kostentechnisch niet gelukt.”

De boswachter hoopt binnen een jaar het predicaat voor veilig zwemwater te krijgen. ,,Op de borden komt eerst nog te staan dat het zwemwater in onderzoek is. Voor het predicaat staat zo’n twee jaar, maar de verwachting is dat dit door het heldere water sneller gaat.’’

Woensdagmorgen wordt ’t Gasselterveld officieel geopend door wethouder Henk Heijerman van de gemeente Aa en Hunze. Vanaf dan is de zwemplas vrij toegankelijk. Met het oog op de weersverwachting precies op het juiste moment. “We hebben dit in maart al gepland”, lacht Harms. ,,Het is perfect zo en het is fijn om straks tegen iedereen te kunnen zeggen dat ze hier welkom zijn, in plaats van ze te moeten wegsturen.”

Talloze andere plannen

De nieuwe zwemplas is slechts een begin. Voor het recreatiegebied wordt gewerkt aan talloze andere plannen. Zo is er inmiddels een uitkijkpunt en een mountainbikeroute. Daarnaast zijn er plannen voor speeltoestellen in het water en een grote glijbaan. Ook moet er een flintenwand komen en wordt er gesproken over een wildpark. ,,Dit is eigenlijk nog maar één onderdeel”, vertelt boswachter Martijn Harms van Staatsbosbeheer. ,,Er kan nog veel meer bij komen. Voor recreanten moet dit straks hét gebied worden om je een dagje te vermaken.”

Nieuws

Meest gelezen

menu