Ver reizen voor een coronatest: inwoners van Drenthe naar teststraten in Deventer en Hilversum gestuurd

Anna Pastoor laat zich testen in de coronateststraat in Assen. Foto DVHN

Een coronatest naast de deur is niet gegarandeerd. In heel het land lopen de wachttijden voor op. Ook in Drenthe, waar mensen uit Enschede worden getest, terwijl Drenten naar Deventer moeten afreizen.

Coördinator Monica Gerding zag ze komen. Een man uit Enschede stond bij haar in de GGD-teststraat in Assen. ,,Ze komen zelfs uit Hilversum.” Het is moeilijk een afspraak te maken om je bij de GGD in de buurt te laten testen. Dat komt doordat de coronatesten door landelijke afspraken beperkt zijn tot 30.000 per dag.

Voor de GGD in Drenthe komt dat neer op 700 testen per dag op de testlocaties in Assen, Emmen en Meppel. In de provincie Groningen zijn dat er zo’n 800 op drie locaties. ,,We kunnen wel meer mensen testen, maar de laboratoriumcapaciteit is te gering,” zegt Trees Galama, manager infectieziekten bij de GGD Drenthe. De testen in Assen worden bij Certe in Groningen geanalyseerd en de testen in Emmen en Meppel bij een dierenlaboratorium in Deventer.

Geschuif met afspraken

De beperkte testcapaciteit heeft tot gevolg dat er wordt geschoven met afspraken. De afspraken voor testen worden tegenwoordig door een landelijk meldpunt ingepland, tot voor kort regelde de GGD in de regio dat zelf. Aangezien de coronaklachten in het Noorden gering zijn, plant het meldpunt de teststraten in het Noorden vol met mensen uit andere regio’s. ,,Om iedereen gelijke kansen te geven op een test”, aldus Galama.

Het betekent dat Drenten zich lang niet altijd in de eigen provincie kunnen laten testen. ,,Een mevrouw uit Assen belde voor een test. Ze kon alleen nog zaterdagmorgen om 8 uur in Deventer terecht. Dat heeft ze niet gedaan”, vertelt coördinator Monica Gerding. Deze vrouw is dus langer met haar klachten doorgelopen. En zij is lang niet de enige, erkent de GGD.

Van Noordbroek en Grijpskerk naar Assen

Elly Doese uit Noordbroek staat vrijdagmiddag te wachten voor de teststraat in Assen. ,,Ik moet hoesten en heb last van mijn keel. Ik heb dinsdag gebeld en wilde me in Veendam laten testen. Maar daar kon ik pas volgende week terecht. Dat duurde me te lang.”

Ook mensen uit Grijpskerk, Appelscha en Emmen zijn vandaag naar Assen gereden om zich te laten testen. Anna Pastoor uit Vries komt wel uit de buurt. ,,Ik heb drie dagen moeten bellen om er door te komen voor een afspraak.”

Teststraat Assen verhuisd

De teststraat in Assen verhuisde gistermiddag van de brandweerkazerne aan de Mien Ruijsweg naar de nieuwe locatie aan de Aziëweg op het bedrijventerrein Peelerpark. Trees Galama: ,,We hadden in Assen drie teststraten, op de nieuwe locatie kunnen we die uitbreiden naar vijf en zelfs zeven straten. Wij hebben de mensen én de middelen om op te schalen, maar dan moet het tekort aan laboratoriumcapaciteit zijn opgelost. Daar wordt landelijk hard aan gewerkt.”

Zo springen de Duitse laboratoriumnetwerken Eurofins en Dr. Wisplinghoff binnenkort bij in ons land om coronatesten te analyseren.

Nieuws

Meest gelezen

menu