Verbazing en boosheid over gaswinning bij Eesveen. Wat is er nog tegen te doen?

Drukte tijdens de bewonersavond over de gaswinning in het dorpshuis in Wilhelminaoord, eind november. FOTO ARCHIEF DVHN

In Westerveld en Steenwijkerland is er verbazing en boosheid over het groen licht voor de gaswinning bij Eesveen. Wat is daartegen nog te doen?

De Canadese gasproducent Vermilion mag bij Eesveen (gemeente Steenwijkerland) tot en met 2027 gas winnen. Het bedrijf heeft toestemming om 630 miljoen kuub uit de grond te halen. Dat totaal staat gelijk aan het gemiddelde jaarlijkse gasverbruik van ongeveer 450.000 huishoudens.

Bewonersavond zeer druk bezocht

Vermilion haalt bij Eesveen al gas boven de grond. Het bedrijf betrekt daar op korte termijn een tweede gasveld bij, dat zich uitstrekt tot onder Wapserveen, in de gemeente Westerveld. Eind november kwamen honderden mensen af op een bewonersavond hierover in het dorpshuis van Wapserveen. Veel inwoners zijn bezorgd over de gaswinning. Ondanks honderden bezwaren, waaronder een van de gemeente Westerveld, heeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat ingestemd met de uitbreiding van de gaswinning.

Westerveld klimt opnieuw in de pen

De gemeente Westerveld heeft al aangekondigd opnieuw in de pen te klimmen. Sinds donderdag ligt het definitieve instemmingsbesluit van Wiebes ter inzage. Westerveld drong eerder aan op een goede nulmeting, een duidelijke schadeafhandeling en betere informatievoorziening. Ook zijn vraagtekens gezet bij aannames voor wat betreft de onderlinge reacties van de gasvelden.

Wethouder Wilfried de Jong vindt dat in het instemmingsbesluit hier onvoldoende rekening mee is gehouden. ,,We gaan uitzoeken wat mogelijk is om dit besluit niet in werking te laten treden, zodat het tweede veld bij Eesveen nog niet gewonnen kan worden”, laat hij weten.

Hebben nieuwe bezwaren wel zin?

Wat nieuwe bezwaren uithalen, is de vraag. Tegen de aanvraag van Vermilion vielen eind vorig jaar bij het ministerie al zo’n 340 zienswijzen op de deurmat. De gasproducent kreeg ook al groen licht om iets verderop, bij Wapse, de lopende gasproductie te verdrievoudigen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu