Verbazing en onbegrip over sluiting aangepast zwembad Plons in Vries. 'Visio heeft directeuren met een jaarsalaris, waarvan het zwembad twee keer kan worden onderhouden'

De sluiting van het aangepaste zwembad Plons van Visio De Brink in Vries stuit op veel onbegrip. Ambassadeurs van het bad, Vrienden van De Brink en de politiek roeren zich.

Ranomi Kromowidjojo maakte in 2016 de tussenstand bekend van de actie om zwembad Plons van Visio De Brink te redden.

Ranomi Kromowidjojo maakte in 2016 de tussenstand bekend van de actie om zwembad Plons van Visio De Brink te redden. Foto: Marcel Jurian de Jong

De directie van Visio maakte vorige week bekend het bad in oktober te willen sluiten. Het gebouw is oud, het onderhoud duur en het bad is niet rendadel te exploiteren, aldus Ine Berkelmans, directeur Wonen & Dagbesteding Noord-Nederland. ,,We hebben anderhalf jaar onderzoek gedaan om zwembad te behouden. De kosten lopen in de tonnen. Sinds de veranderde financiering van de zorg is er geen potje meer van waaruit je het zwembad kunt betalen. Al het geld is geoormerkt, voor eten, wonen en dergelijke. Ook bewoners die geen gebruik maken van het bad betalen nu mee aan de kosten.”

Als bom ingeslagen

De sluiting slaat in als een bom in Vries en omgeving, te meer daar zes jaar geleden een grote actie voor een renovatie van het zwembad werd gehouden. Daarvoor is 760.000 euro is ingezameld en werden ambassadeurs als zwemster Ranomi Kromowidjojo, voormalig schaatscoach Gerard Kemkers en sportcommentator Herbert Dijkstra (inwoner van Vries) ingeschakeld.

,,We zijn overdonderd’’, reageert Herbert Dijkstra. ,,Op alle fronten moeten we zorgen dat dit besluit teruggedraaid wordt. Ik kom regelmatig in het zwembad, mijn gehandicapte neefje maakt er gebruik van. Als je ziet hoe deze mensen genieten als ze in het water liggen. Het zwembad is in topconditie. De technische ruimte is modern, het pand heeft een nieuw dak, is geïsoleerd en zit goed in de verf. Het is een aanfluiting wat hier gebeurt. Gerard Kemkers heeft de directie al een brief geschreven.”

Het is nog geen oktober

Dijkstra is aan het inventariseren wat de mogelijkheden zijn om sluiting nog te voorkomen. ,,Het is nog geen oktober. De stichting Koninklijke Visio maakt 4,2 miljoen euro winst en heeft directeuren met een jaarsalaris, waarvan het zwembad twee keer kan worden onderhouden. ”

In het overdekte bad in Vries zwemmen niet alleen de meervoudig gehandicapte bewoners van De Brink, maar ook zwemclubs voor mensen met een lichamelijke beperking en fysiotherapeuten met hun cliënten maken er gebruik van. Kinderen uit de omgeving krijgen er in de wintermaanden zwemles. Directeur Berkelmans: ,,We hebben gekeken naar alternatieven in de regio. Bewoners kunnen terecht in ons bad bij Visio Haren en in Norg, Zuidlaren en Rolde zijn ook overdekte baden waar mensen met een beperking kunnen zwemmen. Op de Brink zijn zogeheten snoezelbaden voor onze bewoners en we kijken of hydrobaden kunnen plaatsen.”

Onderbouwing onduidelijk

Voorzitter Willem Dijkstra van de stichting Vrienden van De Brink zegt vorige week een briefje van de directie te hebben gekregen met de mededeling dat het bad op 21 oktober dicht gaat. ,,De onderbouwing van het besluit is ons onduidelijk. Vanavond hebben we vergadering met het stichtingsbestuur over het besluit.” De stichting zamelt geld in voor projecten voor cliënten van Visio De Brink en is in 1973 voortgekomen uit de actie Plons om het zwembad te realiseren.

Politieke partij Leefbaar Tynaarlo vraagt in een brief aan burgemeester en wethouders de directie van Visio op andere gedachten te brengen. Verder wil Leefbaar Tynaarlo dat het college onderzoekt of Plons ondergebracht kan worden bij de Stichting Zwembaden gemeente Tynaarlo, waartoe nu de openluchtbaden in Eelde en Vries en het overdekte Aqualaren in Zuidlaren behoren. De fractie overweegt een motie met die strekking in te dienen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu