Verbazing om sluiting school Norg: 'donderslag bij heldere hemel'

Met verbazing wordt in Norg gereageerd op de door het bestuur van het Dr. Nassau College voorgenomen sluiting van de middelbare school in het dorp. ,,Het komt totaal uit de lucht vallen”, zegt Remko Nieboer van de belangenvereniging Norg.

Op de plek van het Dr. Nassau College in Norg moeten huizen komen, vindt de belangenvereniging.

Op de plek van het Dr. Nassau College in Norg moeten huizen komen, vindt de belangenvereniging. Foto DVHN

,,Wij moesten het in de media lezen”, reageert een teleurgestelde Nieboer. Afgelopen vrijdag maakte het bestuur van het Dr. Nassau College bekend van plan te zijn de vestiging in Norg te sluiten. Op de school in Norg wordt een bijzondere vorm van kleinschalig onderwijs gegeven, naar Zweeds model. Leerlingen kunnen hun eigen leerroute bepalen.

De sluiting is gepland voor de zomer van 2022 en ingegeven door de krimp waar de regio volgens het schoolbestuur mee te maken krijgt. Daardoor dreigt de school door de recent opgestelde minimumgrens van 130 leerlingen te zakken. Die grens gaat per januari 2022 gelden. Ook de staat van onderhoud van het huidige gebouw aan de Schoolstraat speelt een rol bij het besluit, schrijft het bestuur in een brief naar ouders van leerlingen.

‘Ik zie juist alleen maar ontwikkeling’

De belangenvereniging is zich nog aan het beraden op actie. ,,We zijn nog aan het inventariseren wat de reacties zijn, maar de indruk overheerst dat de ouders ook van niks wisten. Deze manier van doen valt niet goed.” Bovendien heeft Nieboer zijn twijfels over de verwachte krimp. ,,Je ziet juist dat in Oosterveld 160 woningen worden gebouwd. Die zie je vollopen, ook met jonge gezinnen. Ik zie juist alleen maar ontwikkeling.”

,,Dit had misschien deels voorkomen kunnen worden als we eerder waren begonnen met de nieuwbouw”, stelt ook raadslid van PvdA/GroenLinks Wietze de Wind. ,,Tijd en plannen kruisen elkaar nu.” De Wind stelt dat de raad wel wist dat de situatie aan de Schoolstraat niet ideaal was.

Daarom is onder andere gesproken over een andere locatie voor de school. Een besluit daarover bleef uit, volgens De Wind onder meer door de coronacrisis en de gemeentefinanciën. ,,Blijkbaar duurde het te lang. Maar dat het schoolbestuur er zo strak in zat wisten we niet. Of de communicatie met ons moet niet goed zijn geweest”, stelt hij.

VVD komt met motie

De tweekoppige VVD-fractie komt bij de raadsvergadering volgende week met een motie waarin ze het college oproept zich in te spannen om de school voor het dorp te behouden. ,,Ik ben geschrokken en verbaasd over het bericht. Het komt als donderslag bij heldere hemel en het is echt wel een heikel punt”, zegt Nanda Emmens. ,,Het is belangrijk voor de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van Norg.”

Ze hoopt op zijn minst op een gesprek tussen het schoolbestuur en het college van B en W. ,,Ik heb niet het idee dat de deur echt dicht zit.” De VVD-fractie verwacht dat andere partijen zich bij hun initiatief aansluiten. Verantwoordelijk wethouder Alex Wekema (PvdA) zei echter zondag te verwachten weinig te kunnen doen om de sluiting tegen te houden.

Het is de bedoeling dat de speciale Zweedse lesvorm ook na de sluiting van Norg een keuzemogelijkheid blijft voor toekomstige leerlingen van het Dr. Nassau. Het concept moet na de sluiting onderdak vinden in Assen. Waar precies is nog niet duidelijk, maar huisvestingsmogelijkheden zijn er volgens de schoolleiding voldoende.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu