'Verbouw' oude vuilnisbelt Emmen tot fietsberg begint nog dit jaar (daarna plan voor rodelbaan en koffiecorner)

Vanaf volgend voorjaar kan er volop worden gefietst op de voormalige vuilnisbelt van Emmen. De bedoeling is om nog dit jaar te beginnen met de aanleg van een 1.150 meter lang fietspad met een stijgingspercentage van maximaal 16 procent.

Eind april 2021 zou het fietspad op de oude vuilnisbult gebruiksklaar moeten zijn. Plan twee behelst de bouw van een koffiecorner en een rodelbaan. Daar is overigens wel een wijziging van het bestemmingsplan voor nodig.

Eind april 2021 zou het fietspad op de oude vuilnisbult gebruiksklaar moeten zijn. Plan twee behelst de bouw van een koffiecorner en een rodelbaan. Daar is overigens wel een wijziging van het bestemmingsplan voor nodig. Foto: DvhN

Het project wordt De Muur genoemd en is een initiatief van de sportliefhebbers en ondernemers Ben Timmermans en Bert Fuhler. De gemeente Emmen en de provincie omarmen het plan. Emmen legde hiervoor al eerder 725.000 euro op tafel, de provincie reserveerde een half miljoen. De bult is zelf 23 meter hoog en ligt 45,7 meter boven NAP.

Behalve de aanleg van het fietspad van asfalt behelst het plan ook een opknapbeurt van voetpaden en van de trap naar de top van de in 1984 gesloten vuilstort. De schelpenpaden zijn hier en daar overwoekerd en de houten trap is deels weggerot. Het groen wordt eveneens onder handen genomen. Er wordt gesnoeid en uitgedund en onkruid en een berenklauw worden verwijderd.

Voordat het werk begint, wordt eerst nog een flora- en faunaonderzoek gehouden. De verwachting is niet dat de uitkomsten hiervan leiden tot grote vertraging van de klus.

‘We maken er een prachtige berg van’

Timmermans en Fuhler zijn al sinds 2016 met hun plannen bezig. ,,We zijn heel blij dat ze nu worden gerealiseerd. We zijn als sportliefhebbers erg enthousiast en geloven erin. We maken er een prachtige berg van met voldoende uitdaging voor fietsers, hardlopers, wandelaars en natuurliefhebbers. We hopen dat heel veel mensen er plezier aan gaan beleven’’, zo laat het duo weten.

De aanleg van het fietspad en de opknapbeurt van wandelpaden en de trap kan zonder wijziging van het bestemmingsplan. Dit geldt niet voor fase twee van het project: de bouw van een koffiecorner/uitkijkpunt op de top en de aanleg van rodelbaan.

Angst voor extra verkeers- en geluidsoverlast

Tijdens een informatiebijeenkomst eerder dit jaar voor omwonenden werd duidelijk dat er in de buurt angst is voor extra verkeers- en geluidsoverlast. Volgens de gemeente wordt hiermee rekening gehouden bij de aanpassing van het bestemmingsplan en de verdere uitwerking van de plannen. Zo wordt de parkeerplaats verplaatst naar de achterkant van de bult.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu