Verdachte (21) drugslab Eext deed ook in hennep

De Brabander van 21 die in mei is opgepakt voor betrokkenheid bij het drugslab aan de Vijzelweg in Eext blijft voorlopig vastzitten. Hij blijkt betrokken te zijn geweest bij een hennepkwekerij.

Politie treft drugslab aan in schuur van boerderij in Eext

Politie treft drugslab aan in schuur van boerderij in Eext ANP

Tijdens de eerste pro-formazitting op 4 augustus verklaarde de jongste verdachte (21) dat hij niks van het lab wist en alleen drie keer als chauffeur voor de andere verdachten vanuit Noord-Brabant naar Eext was gereden. „Ik was naïef en ben gebruikt”, zei hij. De rechtbank bepaalde toen dat de reclassering moest kijken of hij onder voorwaarden naar huis kon.

Toekomstplannen

De man gaf aan dat hij een opleiding wilde gaan volgen en allerlei toekomstplannen had. De reclassering adviseerde aanvankelijk positief totdat vorige week bekend werd dat de man betrokken is geweest bij een hennepkwekerij in Noord-Brabrant, die op 9 april is opgerold. Op de telefoon van de man zijn foto’s en filmpjes van de kwekerij gevonden en hij heeft bekend dat hij de kwekerij met twee anderen heeft opgezet.

Omdat hij daarover niet eerlijk is geweest, is de reclassering op haar rapport teruggekomen. Officier van justitie Jeroen Houwink zei gisteren tijdens de zitting dat bovendien nergens uit blijkt dat de man zich inderdaad heeft ingeschreven voor een opleiding. Daarmee ligt er volgens de rechtbank geen duidelijk plan.

Nu wel eerlijk

Toch krijgt de 21-jarige man nog één kans. Binnen vier weken moet de reclassering opnieuw met de Brabander om tafel om te kijken naar nieuwe schorsingsvoorwaarden. De rechters drukten de man, die de zitting telefonisch vanuit de gevangenis in Veenhuizen volgde, op het hart dan wel eerlijk te zijn.

In totaal zitten er nu vijf mannen uit Noord-Brabant vast voor betrokkenheid bij het grote lab in Eext, waar speed werd gemaakt. Het drugslab waar volgens het Openbaar Ministerie vloeistofketels van 1000 liter stonden, werd op 1 mei opgerold, nadat het naar voren was gekomen uit het landelijke EncroChat-onderzoek van de politie.

Door het kraken van de versleutelde berichtendienst, die vooral door criminelen werd gebruikt, kreeg de politie eerder dit jaar een schat aan informatie over misdrijven in heel Nederland. In het onderzoek met de codenaam 26Lemont zijn door het hele land inmiddels ruim honderd verdachten aangehouden, duizenden kilo’s cocaïne en negentien drugslabs ontdekt. Het lab in Eext is er één van.

Verder telecomonderzoek

Vier mannen van 21, 30 en 31 jaar uit Bergen op Zoom en een 59-jarige man uit Roosendaal werden op 1 mei bij het lab opgepakt. ,,Uit verder telecomonderzoek is ook de vijfde verdachte naar voren gekomen. Het gaat om een man uit Bergen op Zoom, die op 3 augustus is aangehouden”, vertelde officier Houwink gisteren.

Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat hij dezelfde rol had als de andere vier en volop betrokken was bij de productie van speed. Verder is ook de Brabander die de boerderij aan de Vijzelweg huurde inmiddels als verdachte gehoord, vertelt Houwink. „Hij zit niet vast. Als het politieonderzoek is afgerond, beslissen we of hij verder vervolgd wordt of niet.”

In oktober vindt een regiezitting plaats in de zaak. De advocaten van de vijf hoofdverdachten kunnen dan onderzoekswensen indienen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu