Verdachte (26) die ex-vriendin probeerde te wurgen heeft volgens OM 'psychopathisch element'

Vrouwe Justitia. ANP

Een Emmenaar die zijn ex-vriendin zou hebben proberen te wurgen, bij zijn nieuwe vriendin ’s nachts via het balkon binnenkwam om haar te controleren en zich verzette tegen zijn aanhouding moet wat het OM betreft 197 dagen zitten en tbs met voorwaarden ondergaan.

Op 21 april 2019 ging het helemaal mis tussen de 26-jarige Emmenaar en zijn vriendin. Na een turbulente relatie wilde de vrouw het uitmaken. Vanwege eerdere confrontaties had zij al een nood-smsje klaarstaan op haar telefoon voor als het mis zou gaan. Dat ging het ook.

Toen ze zei dat ze niet meer van hem hield, kreeg de Emmenaar naar eigen zeggen een waas voor zijn ogen. Ze probeerde uit de auto te vluchten, maar hij trok haar terug. Hierbij kwam ze met haar hoofd tegen de deurstijl aan.

‘Gaat het weer, liefje?’

Een vrouw die met haar kinderen in de auto bij de Mc Donalds was, hoorde een klap en liep op de auto af. De getuige zag dat de Emmenaar het hoofd van het slachtoffer in zijn schoot drukte en haar probeerde te wurgen. De vrouw raakte hierdoor buiten bewustzijn. Toen de Emmenaar zag dat er een getuige was, aaide hij het slachtoffer over de wang en zei: ,,Gaat het weer, liefje?’’

Dat laatste noemde de officier van justitie ,,een psychopathisch element’’ in het verhaal. Het is een van de redenen dat hij tbs met voorwaarden eist voor de verdachte. De 197 dagen cel heeft hij in voorarrest al uitgezeten.

De verdachte heeft zich maanden geleden vrijwillig laten opnemen in de forensisch psychiatrische kliniek, maar doet daar pas sinds drie weken zijn best. De rechter vroeg zich hardop af of dat hij dit alleen deed om beter over te komen bij de strafzaak. Bij de psychiater zei hij: ,,Ik kan het ergens niet verkroppen dat mijn ex mij dit aandoet voor zo’n lullig akkefietje.’’ Hij ontkent dat hij haar probeerde te wurgen.

‘Steeds controlerender en achterdochtiger’

In de rechtbank in Assen werd dinsdag een beeld geschetst van een geschiedenis van problematische relaties die de man aangaat. Hij zei bij de politie dat hij valt op instabiele vrouwen omdat het ,,een bepaalde dynamiek’’ in de relaties brengt. Zijn ex-vriendinnen zeggen dat de relaties leuk begonnen, maar dat hij gaandeweg steeds controlerender en achterdochtiger werd. Hij zou bang zijn dat ze vreemdgaan.

Het was daarom dat hij midden in de nacht in oktober in een roes van drugs via het balkon binnensloop bij zijn nieuwe vriendin, die hij had opgedaan tijdens een schorsing van zijn voorarrest na het incident in april. Volgens haar wilde hij haar telefoon zien, omdat hij dacht dat ze contact had met andere mannen.

Volgens de verdachte ging dit heel anders. Hij zegt dat hij haar aantrof met bebloede polsen, omdat ze zichzelf had verwond. Vervolgens heeft hij wel de tv en andere meubels in het huis stukgemaakt en ging hij zwaar onder invloed de auto in. Hij kreeg een ongeluk op de N34 en werd meegenomen door de politie.

In het ziekenhuis wilde hij geen bloedproef doen en verzette zich toen met geweld tegen zijn aanhouding waarbij een agent gewond raakte. De agent verklaarde dat de Emmenaar zijn keel dichtkneep.

Uitspraak over twee weken.

Nieuws

Meest gelezen

menu