Verdachte bedreiging flatbewoners Assen bij politie: 'Ik heb begrip voor Breivik en heb ook weleens zin om mensen neer te maaien'

Een 58-jarige man uit Assen wordt verdacht van stalking van een sportschoolmedewerkster en meerdere bedreigingen van zijn toenmalige medebewoners van een flat aan de Beunheugte. In de toegangshal van de flat heeft hij nazi-pamfletten opgehangen en achter de voorruit van zijn auto een foto van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik.

Deze bewerkte foto van moordenaar Anders Breivik had de man onder zijn voorruit geplakt.

Deze bewerkte foto van moordenaar Anders Breivik had de man onder zijn voorruit geplakt.

,,Ik werd als een paria gezien in de flat’’, verklaarde de verdachte dinsdag voor de rechtbank in Assen. ,,Ik heb die posters opgehangen om te provoceren.” April vorig jaar is de Assenaar door de politie verhoord. Hij heeft toen verklaard: ,,Ik heb wel begrip voor wat Breivik heeft gedaan. Ik heb ook weleens zin om mensen neer te maaien.” De verdachte heeft psychiatrische problemen. De man zei tegen de rechtbank dat hij therapie heeft om conflicten op een andere manier op te lossen.

Het ophangen van de nazi-pamfletten en de poster van de Breivik is lang niet het enige wat hem wordt verweten. Zo zou hij een medewerkster van een sportschool tussen eind 2018 en eind maart hebben gestalkt. De man kwam dagelijks in de sportschool. Volgens het slachtoffer ging hij op een gegeven moment niet meer sporten, maar bleef hij bij haar aan de bar hangen. Ook sprak hij de vrouw continu aan. Zij liet hem weten dat hij moest stoppen.

Foto met vuurwapen

Dat standje, zoals de verdachte het noemde, maakte hem boos. Hij benaderde de vrouw via Facebook. Hij stuurde een foto van hemzelf met een vuurwapen en daarbij de tekst: ‘Met mijn browning 9 mm’. Hij stuurde de vrouw ook vervelende mails en zocht ook vele malen contact met haar.

Vorig voorjaar hing de Assenaar een dreigbrief op in de toegangshal van de flat. Die was gericht aan een medebewoner. In de brief stond onder meer dat hij de bewoner levend zou villen en zijn ingewanden zou laten op eten door diens hond. Een paar dagen later, op 11 april vorig jaar, werd de verdachte verbaal agressief tegen een bewoonster van de flat. Hij riep: ‘Je gaat de Pasen niet halen, want ik zet de boel hier in lichterlaaie.’

Psychose

De bedreiging met brandstichting was voor de flatbewoners in Assen de druppel. Zij eisten maatregelen van woningbouwvereniging Omnia. De verdachte is uiteindelijk opgepakt, uit huis gezet en gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting. Volgens zijn behandelaars lijdt de Assenaar aan een bipolaire stoornis. December 2018 is hij met zijn medicijnen gestopt, waardoor hij een manische psychose is terechtgekomen.

De deskundigen achten hem verminderd toerekeningsvatbaar. Ze vinden dat hij behandeling nodig heeft om herhaling van de strafbare feiten te voorkomen. Probleem is volgens een behandelaar dat hij geen ziektebesef heeft. In de kliniek wordt hij gedwongen om medicijnen te nemen.

Locatieverbod

Volgens de officier van justitie gaat het om hele nare feiten voor de slachtoffers die aangifte hebben gedaan. ,,Maar het gaat breder. Ook de andere flatbewoners, vaak oudere mensen, zijn erg bang geweest.” Tegen de verdachte is vijftig dagen cel en tien maanden voorwaardelijke celstraf geëist en een zogeheten gedragsbeïnvloedende maatregel.

Het onvoorwaardelijke deel van de celstraf is gelijk aan de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten. De officier vindt dat hij in de ggz-kliniek moet blijven. Ook heeft zij de rechtbank gevraagd om hem een locatieverbod voor de flat aan de Beunheugte en winkelcentrum Marsdijk op te leggen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu