Verdachte bewoner ontplofte woning Beijum in Groningen ontkent dat hij wist dat er zware explosieven in huis waren

De achtergevel die werd vernield door een explosie. Foto: Duncan Wijting

De 27-jarige bewoner van de flatwoning in de wijk Beijum in Groningen, beweert dat hij niet wist dat er zware explosieven in zijn huis lagen. In de woning vond afgelopen mei een grote explosie plaats. Verdachte William M. verklaart dat hij op dat moment in dat huis pizza zat te eten met zijn vriendin.

De man wordt wel verantwoordelijk gehouden voor de levensgevaarlijke explosie die een grote ravage heeft aangericht in zijn woning aan de Wibenaheerd. De bewoner was volgens het Openbaar Ministerie samen met anderen bezig met het voorbereiden van een plofkraak op een geldautomaat.

In de woning is 400 gram van de explosieve stof triacetontriperoxide (TATP) gevonden. Deze springstof wordt veel gebruikt door plofkrakers en terroristen. De belangrijkste medeverdachte van de Groninger is Kilian B. (27). Hij is een vriend van de bewoner. B. zou een sleutel van zijn huis hebben.

Eerste zitting in strafzaak twee verdachten uit Groningen

Ook B. komt uit Groningen. De twee verdachten zitten al maanden vast. Donderdag is in de rechtbank in Assen een eerste pro forma-zitting gehouden in hun strafzaak.

Advocaat Floris Koopman zei namens de bewoner van de ontplofte flat dat medeverdachte B. hem alle schuld in de schoenen probeert te schuiven. ,,Mijn cliënt zat nietsvermoedend pizza te eten met zijn vriendin toen de boel ontplofte. Daar is ook bewijs voor. In de woning is een Dr. Oetker pizzadoos gevonden en er lagen ook stukken pizza in het woongedeelte.”

Bewoner heeft gehoorbeschadiging opgelopen bij explosie

Bij de ontploffing zijn M. en zijn vriendin gewond geraakt. De verdachte vertelde aan de rechtbank dat hij een gehoorbeschadiging heeft opgelopen. ,,Het gaat wel iets beter.”

Volgens het OM zijn in het huis van M. chemicaliën gevonden die gebruikt worden om TATP- explosief te maken, zoals het explosieve ammoniumnitraat, aceton en waterstofperoxide. Er lagen ook mondkapjes, handschoenen en een recept voor de bereiding van TATP. Op de jerrycan met aceton in het huis stond de naam van B., de verdachte vriend van de bewoner.

Ook is een laptop gevonden met daarop een map ‘knalfeest’. Daarop stonden foto’s en instructiefilmpjes voor de uitvoering van een plofkraak, onder meer over hoe je een kluis van een geldautomaat los kunt krijgen. Op die laptop stonden ook persoonlijke gegevens van medeverdachte B. In het huis zijn verder vier metalen platen gevonden, het gaat om zelf gelaste platen die pizzaschuivers worden genoemd. Deze worden vaak gebruikt bij plofkraken.

‘Lag zelfs explosief materiaal onder bed bewoner’

Volgens de advocaat wist de bewoner niet dat er explosief materiaal in zijn huis lag. ,,De spullen waren in zijn huis verborgen zonder dat hij het wist. Er lag zelfs materiaal onder zijn bed. Als hij dat had geweten, was hij daar niet blijven slapen. Mijn cliënt is niet suïcidaal.” Overigens lagen in de auto van M. vier jerrycans met twintig liter waterstofperoxide. Dat is de belangrijkste grondstof voor TATP.

Een 53-jarige man uit Veendam wordt ervan verdacht dat hij de jerrycans heeft geleverd. Deze man zit niet vast. De Veendammer heeft verklaard dat de bewoner van de flat tegen hem had gezegd dat hij de chemicaliën nodig had voor het reinigen van vijvers met koikarpers. Medeverdachte B., die wel in voorarrest zit, kwam vlak na de explosie het huis binnenstormen. B. zou er kort daarvoor ook zijn geweest, maar dat ontkent hij.

Dag na ontploffing zijn de explosieven gevonden

De ontploffing op 1 mei blies de voor- en achtergevel en de binnenmuren uit de portiekwoning. Nog drie andere woningen van de flat werden verwoest. Na een tip vond de politie een dag later de explosieve stoffen. De 20-jarige vriendin van de bewoner is ook verdachte in de zaak. Zij is na enkele weken vrijgelaten en ontkent elke betrokkenheid. De bewoner beroept zich tijdens de verhoren op zijn zwijgrecht.

Advocaat Evert van der Meer, die B. bijstaat, wees de rechtbank erop dat zijn cliënt wel uitgebreide verklaringen heeft afgelegd. ,,Hij is eerst als getuige gehoord en toen als verdachte aangemerkt. Hij ziet in dat het gaat om een ernstige situatie, een explosie in een woning. Hij heeft uitleg gegeven bij alle vragen die er in zijn richting waren. Wat hij verklaart, is niet onaannemelijk.” B. stelt dat hij aceton had gekocht om zijn huis een verfbeurt te geven. ,,Hij is gaan klussen, zoals heel veel mensen aan het begin van de coronatijd.”

M. en B. blijven in voorarrest

Beide advocaten vroegen de rechtbank om vrijlating van de verdachten. Maar die verzoeken zijn afgewezen. Op 27 oktober is de volgende zitting. Dat wordt een regiezitting, waarbij de advocaten hun onderzoekswensen kenbaar kunnen maken. Het onderzoek loopt nog. De officier van justitie verwacht dat het begin oktober is afgerond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu