Verdachte heidebrandstichter krijgt forse schadeclaim

Heidebranden // DvhN infogram

Natuurmonumenten dient bij de strafzaak tegen de vermeende heidebrandstichter Lambert D. (70) uit Smilde een schadeclaim van ruim 60.000 euro in.

Natuurmonumenten dient bij de strafzaak tegen de vermeende heidebrandstichter Lambert D. (70) uit Smilde een schadeclaim van ruim 60.000 euro in.

Conflict Natuurmonumenten

D., een voormalige grondpachter van Natuurmonumenten, wordt verdacht van het stichten van zeker vijf natuurbranden in Drenthe en Friesland. Hij zit sinds zijn arrestatie juni vorig jaar vast. Hij zou verantwoordelijk zijn voor een grote heidebrand in het Fochteloërveen bij Fochteloo in maart en voor branden in het Dwingelderveld, bij Oude Willem, Beilen en Smilde. De laatste brand was eind mei.

Opvallend gegeven is dat D. als grondpachter een conflict heeft gehad met Natuurmonumenten. De pachtovereenkomst werd enkele jaren geleden opgezegd, zeer tegen de zin van D. Het juridische geschil werd in het voordeel van Natuurmonumenten beslecht. Zelf heeft de man verklaard dat hij psychisch in de war was toen hij de branden stichtte.

Ruim halve ton aan schade

Enit Scholtens, beheerder van Natuurmonumenten in het Fochteloërveen, heeft geïnventariseerd hoeveel schade is aangericht en wat de kosten zijn voor beheer en herstel. Zestig tot tachtig hectare hoogveen is verwoest. Bij de strafzaak gaat Scholtens als benadeelde partij namens Natuurmonumenten proberen de schade op D. te verhalen. De rechtbank kan hiervoor een zogeheten schadevergoedingsmaatregel opleggen. ,,Of dat gebeurt, is afwachten. Het gaat om ruim 60.000 euro.”

De rechtszaak is donderdag in Leeuwarden.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu