'Verdachte kinderlokker maakte zeker veertig slachtoffers'

Een 45-jarige man uit Veendam wordt ervan verdacht dat hij in Drenthe, Groningen en Friesland meer dan veertig kinderen seksueel heeft lastig gevallen.

Volgens de officier van justitie heeft hij in onder meer Emmen, Hoogeveen, Drachten, Leeuwarden en Groningen in de buurt van speeltuintjes toegeslagen. Tien kinderen zouden door de man zijn meegelokt en betast in de bosjes. Ook de andere slachtoffertjes zijn de bosjes ingelokt. Zij werden gedwongen om toe te kijken hoe de man zichzelf bevredigde.

Rijschoolhouder
Bij de rechtbank in Assen was dinsdag een niet-inhoudelijke zitting tegen de verdachte. De rapportages van de psycholoog en de psychiater over de Veendammer zijn nog niet compleet. De man is in september opgepakt. Hij is vijf keer eerder veroordeeld voor schennispleging, oftewel potloodventen. Ook toen waren er vaak kinderen bij betrokken.

De Veendammer smeekte de rechtbank om hem tot aan de inhoudelijke zitting vrij te laten. ,,Ik zit hier met een brok in de keel. Ik wil naar huis om financiële zaken te regelen. Ik heb een rijschool, waarvoor van alles moet worden geregeld. Dat kan niet vanuit de gevangenis.” De man zei dat ook in de privésfeer grote financiële problemen dreigen.

Ook zijn vrouw en kinderen zijn volgens hem de dupe als hij financiën niet snel op orde brengt. ,,Natuurlijk heb ik behandeling nodig. Daar zal het ook wel op uitdraaien. Ik was overspannen. Maar door de therapie in de gevangenis ben ik tot rust gekomen. Ik val echt niet in herhaling. Ik ben kalm en klaar voor de rechtszaak.”

Risico op herhaling
De officier van justitie vindt het risico dat de man zich opnieuw vergrijpt aan kinderen te groot. Zij heeft zich verzet tegen zijn vrijlating. De rechtbank heeft bepaald dat hij vast blijft zitten tot aan de inhoudelijke behandeling. Die rechtszaak wordt gehouden op 21 april bij de rechtbank in Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu