Verdachte kofferbakmoord Kenny B. uit Klazienaveen wordt vrijgelaten

Het lichaam van Ralf Meinema werd in de kofferbak van zijn auto gevonden.

De 28-jarige Kenny B. uit Klazienaveen wordt vrijgelaten. Dat meldt zijn advocaat Martine Lok. Haar cliënt B. werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord op dorpsgenoot Ralf Meinema (31). Het Openbaar Ministerie bevestigt het bericht van de advocaat. Volgens een woordvoerder blijft B. wel verdachte.

De Klazienavener werd op 29 september aangehouden in zijn woning. Hij zou betrokken zijn bij de moord op Ralf Meinema, die op 31 maart 2017 dood werd aangetroffen in de kofferbak van zijn klassieke zwarte Mercedes. De auto lag half in het Stieltjeskanaal. Meinema werd door fors geweld om het leven gebracht.

Kenny B. en het slachtoffer kenden elkaar uit het dorp. Korte tijd na zijn arrestatie werd ook de 42-jarige Hans O. uit Emmen opgepakt voor betrokkenheid bij de zogeheten kofferbakmoord. O. wordt gezien als een van de hoofdverdachten in deze zaak. Hij werd begin 2018 ook al eens gearresteerd, maar kwam vrij omdat het openbaar ministerie onvoldoende bewijs tegen de man had. O. blijft wel vastzitten. Zijn voorarrest is onlangs met drie maanden verlengd.

Zes weken vastgezeten in beperking

B. heeft zes weken vastgezeten. Die tijd heeft hij bijna volledig in beperking doorgebracht. Dat betekent dat hij alleen contact mocht hebben met zijn advocaat. Vorige week zijn de beperkingen opgeheven. Woensdag zou B. weer voor de raadkamer voor de rechtbank moeten verschijnen voor een eventuele verlenging van zijn voorarrest. Zijn advocaat werd maandag gebeld met de mededeling dat het OM het verzoek bij de rechtbank heeft ingetrokken.

‘Hans O. heeft sleutel naar de waarheid’

Ook de ouders van Ralf Meinema hoorden het nieuws maandagmiddag. Moeder Ingrid Meinema: ,,Wij kunnen de link tussen de dood van Ralf en Kenny B. zelf nog niet leggen. We kennen hem niet en hadden nog nooit van hem gehoord. We hopen dat er niet hetzelfde gebeurt als destijds met Hans O. We hebben goede hoop dat het dit keer anders is. Voor ons gevoel heeft Hans O. de sleutel naar de waarheid over de dood van onze zoon.”

Een woordvoerder van het OM wil alleen zeggen dat de officier van justitie geen reden meer heeft om de voorlopige hechtenis te laten verlengen. Advocaat Lok wil verder geen commentaar geven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu