Verdachte moord studente (20) Emmen belde zelf 112 en zei: 'I killed my friend'

De verdachte Michael N. naast zijn tolk. Tekening: Annet Zuurveen.

De 20-jarige verdachte van de moord op studente Leonore Prothmann (20) in Emmen zit nog steeds in een rolstoel. Eerder heeft hij verklaard dat hij een gedeeltelijke dwarslaesie opliep door een val in de gevangenis

Verdachte Michael N. (20) uit Italië zit donderdag voor de rechtbank. Hij wordt door de rechter gehoord over wat in de nacht van 3 september is gebeurd met Leonore. N. antwoordt mondjesmaat. Hij spreekt zachtjes. De zitting moest al vrij snel onderbroken worden, omdat N. medicijnen nodig heeft. Zijn advocaat Marieke Wormmeester heeft vorige maand verteld dat hij lijdt aan een posttraumatische stress stoornis. De PTSS zou hij hebben opgelopen door de traumatische ervaringen in de nacht waarop zijn huisgenote Leonore om het leven kwam.

Wisselende verklaringen van de verdachte

N. wordt ervan verdacht dat hij zijn medestudent van de NHL Stenden in Emmen met een mes in haar hals heeft gestoken. Daarna zou hij haar op het bed hebben geduwd en haar gezicht in een kussen hebben gedrukt, waardoor zij is gestikt. Tijdens de rechtszitting wordt het dossier en de verklaringen van N. bij de politie uitgebreid voor gehouden. Zijn verklaringen lopen nogal uiteen. N. heeft gezegd dat hij zelfmoord wilde plegen en dat Leonore haar probeerde tegen te houden. Zij zou hard hebben geschreeuwd. ,,Ik heb haar hand voor haar mond gehouden. Ik wilde dat ze stopte met schreeuwen.”

Slachtoffer levensloos naast haar bed met een bloedende wond in haar hals

De Italiaan, die vloeiend Engels spreekt, heeft de bewuste nacht zelf 112 gebeld. Tegen de centralist riep hij: ,,I killed my friend.” De centralist van 112 vroeg of er ambulance moest komen. Hij antwoordde: ,,Zij is dood. Zij is dood.” Agenten die op de melding afkomen, hebben haar levenloos naast haar bed gevonden. Ze had een bloedende wond in haar hals. N. is dan al in de boeien geslagen en op de grond gelegd in de woonkamer. Agenten hebben tevergeefs geprobeerd om Leonore te reanimeren.

Verdachte: ruzie gekregen met Leonore

N. vertelde een van de agenten die in de woning was dat Leonore en hij ruzie kregen toen hij die nacht thuiskwam. Leonore zou zijn trui kapot hebben gesneden. De agente vroeg naar de halsverwonding bij Leonore. Ze vroeg N. of hij gestoken of gesneden had, N. zei dat hij Leonore had gestoken in de hals. Veel verklaringen die hij eerder deed in politieverhoren trekt hij nu in. N. zei tegen de rechtbank dat hij zich veel niet kan herinneren door zijn PTSS. Door die stoornis krijgt hij herbelevingen, zegt N. en valt hij soms zomaar om. Daardoor is hij, zo heeft hij eerder verteld, ook gevallen in de gevangenis.

Medicijnen nodig

Bij de zitting van de rechtbank zijn ook nabestaanden en vriendinnen, studiegenoten van Leonore van Stenden in Emmen. Ook de moeder van N. is bij de strafzaak in de rechtbank in Assen. De zitting is voor de tweede keer geschorst. De verdachte moet weer medicijnen hebben en iedereen kan even wat eten. Rond kwart voor twee wordt de zitting weer hervat.

Nieuws

Meest gelezen

menu