Verdachte schrijvers nepbrief windpark aangehouden

De politie heeft dinsdagochtend drie inwoners van Nieuw-Buinen aangehouden. Ze worden er van verdacht in november een brief over het windpark in de Veenkoloniën te hebben verspreid, zogenaamd afkomstig van het ministerie van Economische Zaken.

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) deed aangifte namens de provincie Drenthe, omdat in de brief privégegevens van de bestuurder (en tal van windboeren) werden vermeld. De nepbrief, waarin een topambtenaar van het ministerie oproept tot betere communicatie, werd huis aan huis verspreid in en rondom 2e Exloërmond en Nieuw-Buinen.

Een 56-jarige man en een 55-jarige vrouw en een vrouw van 44 jaar zijn aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte. Ze zitten vast voor verhoor op het bureau in Assen. De politie heeft in twee woningen computers en printers in beslag genomen.

Lid van Platform Storm

Volgens Jan Nieboer, voorman van Platform Storm, is de 44-jarige vrouw lid van de actiegroep die strijdt tegen de windmolens. ,,En van het echtpaar verleent de man verleent af en toe hand- en spandiensten bij ludieke acties. De vrouw is één keer met ons meegeweest bij een demonstratie.’’

Beide vrouwen maakten volgens Nieboer onderdeel uit van de groep mensen die in oktober door de politie uit de Tweede Kamer werd gezet, omdat ze een Kamerdebat over energie verstoorden.

‘Geen toeval in het spel’

,,Wij denken dat er geen toeval in het spel is’’, zegt Nieboer. ,,Dit is weer een nieuwe vorm van intimidatie door op deze dag deze mensen aan te houden vanwege een ludieke actie als het verspreiden van een brief. Dit is het faillissement van onze democratie.’’

Dinsdagavond vindt in de Tweede Kamer een spoeddebat plaats over het Drentse windpark. Volgens politiewoordvoerder Anne van der Meer houdt de aanhouding geen verband met het Kamerdebat.

Nieuws

Meest gelezen

menu