Verdachte vader Gerrit Jan Van D. uit Ruinerwold is te zwak om voor de rechter te verschijnen

De boerderij in Ruinerwold en vader Gerrit Jan van D.

De 68-jarige Gerrit Jan Van D. uit Ruinerwold verschijnt ook donderdag niet op een pro-formazitting in zijn strafproces in de rechtbank in Assen. Dat laat zijn advocaat weten. Medeverdachte Josef B. (59), de huurder van de boerderij, komt volgens zijn raadsman wel weer naar de zitting.

De twee mannen worden er onder meer van verdacht dat zij zes kinderen van Van D. sinds 2009 tegen hun wil hebben vastgehouden in een boerderij in Ruinerwold. De twee mannen zijn oktober vorig jaar opgepakt. Van D. (68) heeft vier jaar geleden een hersenbloeding gehad. De man verloor daardoor zijn spraakvermogen, is halfzijdig verlamd en zit in een rolstoel. Hij is nog geen enkele keer verhoord door de politie.

Dat hij niet naar de rechtbank komt, is geen verrassing. Zijn advocaat Robert Snorn heeft op een vorige zitting al laten weten dat de medische conditie van zijn cliënt zo slecht is dat hij niet in staat is om lange tijd in een rechtszaal te zitten voor zijn strafproces. De rechtbank in Assen heeft begin dit jaar bepaald dat de twee verdachten moeten worden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum (PBC) voor psychisch onderzoek.

Speciaal vervoer

De rechtbank wil van gedragsdeskundigen van het PBC ondermeer weten of er afdoende kan worden gecommuniceerd met Van D. om een eerlijk strafproces met hem te kunnen voeren. Volgens de rechtbank is het „van wezenlijk belang dat hij zich in deze strafzaak kan verdedigen”.

De man uit Ruinerwold is ondertussen onderzocht, maar niet zoals gebruikelijk zeven weken opgenomen in het PBC. De deskundigen vonden dat medisch niet verantwoord. Volgens advocaat Snorn is hij twee keer met speciaal vervoer vanuit het gevangenisziekenhuis in Scheveningen overgebracht naar het PBC in Almere en daar beide keren een dag geobserveerd. Inmiddels verblijft Van D. in het detentiecentrum van Schiphol.

De advocaten en het Openbaar Ministerie willen voorafgaand aan de zitting van donderdag niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Volgens het OM zijn de rapporten van de deskundigen van het PBC nog niet beschikbaar.

De zitting begint donderdag rond 14.30 en is via een liveblog te volgen op dvhn.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu