Verdachte verkrachting bejaarde wandelaarster gooit met stoel in rechtszaal Assen

Wandelaarster is verkracht in natuurgebied bij Schipborg.

De 26-jarige verdachte van de verkrachting van een bejaarde wandelaarster reageert woest als hij dinsdag in de rechtbank hoort dat hij niet wordt vrijgelaten. ,,Nog drie maanden! Sjonge jonge”, roept de man tegen de rechters. ,,De groeten.”

Dan staat R.K. uit Yde op. Hij pakt een stoel die naast hem staat en gooit het meubelstuk naar links van zich af. De stoel komt met een klap neer, vlak voor het slachtoffer (76). Zij woont de regiezitting in Assen samen met een medewerkster van slachtofferhulp bij. De vrouw werd op een zaterdag in juli vorig jaar op klaarlichte dag aangevallen en seksueel misbruikt toen zij wilde gaan wandelen in een natuurgebied in Schipborg.

De politie startte direct een groot onderzoek. Het slachtoffer had haar belager beschreven en ook andere wandelaars en fietsers hadden de mogelijke dader die zaterdagmiddag in het gebied gezien. Hij had een opvallend loopje en gezichtskenmerken die de plaatselijk bekende agent herkende.

Tweelingbroer met identiek DNA heeft alibi volgens OM

Een echte doorbraak kwam er toen bleek dat sporen op onder meer de onderbroek van de vrouw overeen kwamen met het DNA van de verdachte en dat van zijn eeneiige tweelingbroer. Hun DNA is identiek. Deze tweelingbroer kan volgens het Openbaar Ministerie aantonen dat hij op het moment van het zedenmisdrijf niet in de buurt van Schipborg was. Volgens de officier blijkt uit gegevens van de mobiele telefoon van de verdachte juist dat hij op dat moment in het natuurgebied in Schipborg was.

K. zit nu een half jaar vast. De man ontkent nog steeds dat hij verantwoordelijk is voor de verkrachting. De inwoner van Yde zegt dat hij de bewuste zaterdag bij vrienden was. Volgens de officier heeft hij een alibi gegeven dat niet klopt. Zijn advocaat Ubo van Ophoven trekt dat in twijfel. Volgens de raadsman moet er meer onderzoek worden gedaan naar de exacte tijdspanne waarin het misdrijf is gepleegd. Hij vindt dat de telefoon van het slachtoffer moet worden onderzocht.

‘Met vrienden in Zuidlaren aan crossauto geknutseld’

Ook wil de advocaat een reeks getuigen laten horen die mogelijk kunnen bevestigen dat K. op het moment van de verkrachting bij hen was. De man zou bij een groep vrienden in een schuur in Zuidlaren aan een crossauto hebben geknutseld. Eerder zei de officier dat die vrienden hebben verklaard dat hij er maar heel kort was geweest. Op de zitting erkende de officier dat veel van die vrienden nog niet als getuige gehoord zijn.

De meeste onderzoeksverzoeken van de advocaat zijn door de rechtbank toegekend. De rechtbank vindt dat eerst moet worden geprobeerd om via gegevens van de mobiele telefoon van het slachtoffer vast te stellen wat de exacte tijd van de verkrachting was. Daarna zouden acht getuigen bij de onderzoeksrechter gehoord moeten worden over de vraag of K. op dat moment bij hen was, zoals hijzelf beweert.

Laagbegaafd

Het verzoek van de raadsman om de man vrij te laten is afgewezen door de rechtbank. Volgens de advocaat blijkt uit onderzoek van een psychiater en een psycholoog dat er met K. niet zo veel aan de hand is. ,,Behalve dat hij laagbegaafd is. De conclusie is dat er geen risico voor herhaling is.” De officier weerspreekt dat. ,,In het rapport staat dat meneer naar vermogen heeft meegewerkt. Maar dat hij het misdrijf ontkent. De deskundigen kunnen dus niets zeggen over zijn toerekeningsvatbaarheid of het risico op herhaling. Vanuit mijn oogpunt is dat risico er wel.”

Voor de rechtbank is vrijlating van de verdachte gezien de ernst van het feit op dit moment niet aan de orde. K. had blijkbaar iets anders verwacht, gezien zijn plotselinge woede-uitbarsting. Binnen drie maanden is er weer een zitting. Het is nog niet bekend of de zaak dan inhoudelijk kan worden behandeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu