Verdachte vuurwapenbezit uit Hoogeveen vrijgelaten

De rechtbank in Assen.

,,Ik wil bij mijn oma wonen om kleine praktische dingen voor haar te doen”, verklaarde een 22-jarige Hoogevener voor de rechtbank in Assen. De man zit in voorarrest op verdenking van verboden vuurwapenbezit.

Op 21 januari werd in zijn auto in Hoogeveen een doorgeladen vuurwapen en munitie gevonden. Volgens de officier van justitie was daar een dreiging aan vooraf gegaan. De strafzaak tegen de verdachte zou dinsdag inhoudelijk worden behandeld, maar vanwege de coronamaatregelen gebeurt dat niet.

Gedetineerde verdachten worden niet aangevoerd naar de rechtbank maar via een videoverbinding in de penitentiaire inrichting gehoord, omdat er angst is voor verspreiding van corona. Volgens de rechtbank Noord-Nederland is per verdachte maximaal drie kwartier tijd voor een videoverhoor. Die tijdslimiet kan, zo stellen de rechters in het Noorden, absoluut niet worden overschreden. Zij vinden de tijd te kort om een zaak inhoudelijk te behandelen.

Verboden vuurwapenbezit

Advocaat Bart Hartman had de rechtbank gevraagd om de zaak van de Hoogeveense verdachte wel af te handelen. Maar dat verzoek is afgewezen. Wanneer de zaak wel kan worden afgedaan, is totaal nog niet duidelijk.

De raadsman vroeg de rechtbank om het voorarrest van de Hoogevener te schorsen, zodat hij de behandeling van zijn strafzaak in vrijheid kan afwachten. Hartman wees op het reclasseringsadvies, waarin staat dat de man het beste een deels voorwaardelijke straf in combinatie met toezicht en eventueel behandeling kan worden opgelegd. ,,Hij zit ondertussen precies drie maanden vast. Als ik kijk naar de landelijke richtlijnen is dat exact de straf die wordt opgelegd voor verboden vuurwapenbezit. Als hij nog langer in voorlopige hechtenis blijft, is een deels voorwaardelijke straf opleggen straks niet meer mogelijk.”

Officier tegen vrijlating

,,Het gaat niet enkel om een vuurwapen. Het doorgeladen wapen is gevonden in zijn auto na een melding over een bedreiging”, zei de officier. ,,Deze omstandigheden zijn strafverzwarend.” De officier vond dat de man vast moet blijven zitten. Maar de rechtbank kwam tot een ander oordeel. De Hoogevener wordt onder voorwaarden vrijgelaten. De verdachte verklaarde dat hij zich aan alle voorwaarden van de reclassering en de rechtbank zal houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu