Verdachten drugslab bij Dalen vluchten maïsvelden in. Politie kamt naastgelegen camping in Holsloot uit. 'Schrok me wezenloos'

Twee van de drie mannen die betrokken zouden zijn bij een drugslab aan de Eldijk in Dalen, sloegen zondagavond bij de politie-inval op de vlucht. Onder andere een camping in Holsloot werd uitgekamd tijdens de zoektocht. Later werden twee mannen op de A28 bij Zwolle ingesloten.

Dronebeeld van het pand in Dalen, waar zondagavond een drugslab is ontmanteld.

Dronebeeld van het pand in Dalen, waar zondagavond een drugslab is ontmanteld. Foto: Persbureau Drenthe

Peter Schriefels (30) uit het Gelderse ‘s-Heerenberg is maandagochtend stomverbaasd dat zijn campinggenoot de afgelopen nacht niet wakker is geschrokken. Op zijn badslippers vertelt hij hem hoe hij werd gewekt door een laagvliegende politiehelikopter en dat hij zich niet veel later rot schrok toen hij een groot peloton agenten camping Mooi Drenthe in Holsloot zag uitkammen. „Meen je dat echt?”, zegt de oudere man met nat haar, een toilettas onder zijn arm en een blauwe handdoek over zijn schouder. „Dan heb ik mijn vrouw bij het ontbijt heel wat te vertellen.”

Agenten bezochten het campinkje nadat hun collega’s een paar kilometer verderop in een woning aan de Eldijk in Dalen waren binnengevallen. Ze ontvingen een anonieme melding nadat een getuige meerdere personen met vaten zag slepen. In het pand troffen ze een werkend drugslab aan, waar vermoedelijk xtc werd geproduceerd. Er is door de politie voor zo’n 750.000 euro aan grondstoffen voor de productie van drugs gevonden.

Voortvluchtige op de camping

Een politiehelikopter hing zondag net na middernacht boven het gebied om de vluchtende verdachten te kunnen traceren. In ieder geval één man vluchtte een nabijgelegen maïsland in, om later bij een viaduct over de Verlengde Hoogeveensche Vaart uit te komen, vertelt de eigenaar die voor de camping woont. „Mijn man hoorde de helikopter en stapte uit bed. Toen hij naar buiten keek, zag hij de agenten al zoeken. Eenmaal buiten kon de politie niet veel zeggen, maar ze hadden het vermoeden dat een voortvluchtige zich ergens bij ons schuil zou kunnen houden.”

Schriefels, die nu al zo’n twee weken alleen vakantie viert op de camping, werd zondagnacht gesommeerd zijn caravan uit te komen om zich te legitimeren. „Toen keek ik wel even raar op. Maar ze zeiden al snel dat ‘t goed was. De agenten zijn daarna nog zo’n klein uurtje gebleven. Later kwam er nog een politieman met een speurhond.”

‘Maïsvluchter’ vermoedelijk van de weg gehaald op A28 bij Zwolle

Maandagmiddag meldt de politie dat er na de inval in het lab aan de Eldijk drie mannen zijn opgepakt. Een 32-jarige man uit Hoek van Holland kon ter plaatse worden opgepakt, twee mannen van 37 en 31 jaar uit Zwijndrecht werden later op de A28 bij Zwolle van de weg gehaald. (Tekst gaat verder na de foto)

Het is aannemelijk dat daar één van de twee ‘maïsvluchters’ bij zat, aangezien de eigenaar van de camping maandagochtend te horen kreeg dat de gezochte man was aangehouden. Een woordvoerder van de politie kan dit niet bevestigen. „Dat moet uit onderzoek blijken.” Hoewel de politie nieuwe arrestaties niet uitsluit, is de aanhouding van de drie mannen een opluchting voor de campingeigenaar. „Dat zo’n persoon zich op je eigen terrein verstopt, is geen fijn idee”, zegt ze.

Buurtbewoners kijken niet raar op

Aan de Eldijk zeggen buren, die anoniem willen blijven, dat er de afgelopen weken vanuit de buurt vaker sprake was van overlast en bovenmatige activiteit in de nachtelijke uren bij het pand. Ze kijken niet raar op van het nieuws dat het woonhuis, dat schuil gaat achter een paar dikke bomen aan het eind van een doodlopende weg, werd gebruikt voor illegale praktijken. „Nieuwe bewoners hebben zich hier altijd netjes voorgesteld, van deze mensen hoorden we niets. Het was er ‘s nachts ook drukker dan overdag.”

Volgens de buurtbewoners is het pand lange tijd niet bewoond geweest. Het zou zelfs zijn verwaarloosd, zeggen ze. Volgens hen zouden er in augustus nieuwe huurders in het pand zijn getrokken. „Iemand van de Eldijk is na een paar weken gaan kijken, waarop meteen vier mannen zich naar het hek bij de ingang stoven om verhaal te halen.”

De eigenaar van het pand wil niet reageren op de ontdekking van het drugslab.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu