Verdachten op vrije voeten door staking advocaten

Advocaten in de rechtbank in Assen. FOTO JASPAR MOULIJN

Doordat advocaten in Noord-Nederland staken, worden verdachten tijdelijk naar huis gestuurd en lopen politiezaken vertraging op.

Advocaten staken omdat ze het niet eens zijn met een nieuwe regeling, die bepaalt dat iedere verdachte recht heeft op een advocaat bij een politieverhoor. De advocaten vinden hun rol te summier en de vergoeding te laag. Een groot aantal noordelijke strafadvocaten boycot uit protest de politieverhoren. Dat gebeurt sinds de invoering van de nieuwe regeling op 1 maart. 

Volgens woordvoerster Kalina Pruntel van de politie Noord-Nederland zijn door de staking vorige week vijftien verdachten zonder verhoor naar huis gestuurd. Zij hielden vast aan hun recht op een advocaat. Bij twaalf verdachten kon er zonder advocaat een dossier worden opgemaakt. Drie keer was dat niet mogelijk. Deze verdachten zijn naar huis gestuurd. Dat was de stand van zaken tot eind vorige week. Vrijdag maakt de politie opnieuw de balans op. Pruntel wil inhoudelijk geen reactie geven. 

Kort geding
Beroepsverenigingen van strafrechtadvocaten hebben een kort geding aangespannen tegen minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Dit kort geding dient op 17 maart voor de rechter in Den Haag. De advocaten in Drenthe, Groningen en Friesland gaan tot aan het vonnis door met hun actie, zegt strafpleiter Willem Bierens uit Assen. De advocaat benadrukt dat minderjarige en psychisch kwetsbare verdachten wel verhoorbijstand krijgen. ,,Eigenlijk vind ik het jammer dat onze actie geen navolging krijgt van de collega's in de rest van het land. Zij lopen ook tegen grote problemen aan."

Geen grote criminelen
Bierens zegt dat het niet zo is dat door de actie van de advocaten gevaarlijke criminelen in het Noorden vrij rond lopen. ,,De verdachten die nu worden vrijgelaten, zijn echt geen grote criminelen. Het geeft wel overlast voor de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Verhoren moeten nu op nieuw worden ingepland. Het geeft gedoe voor de politie. Wij hopen op een snelle oplossing. De advocaten hebben geen ruzie met de politie of het OM, maar met de minister."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu